13 гривень при оплаті ЛеоКарт, 20 гривень – готівкою у водія

У Львові на всіх маршрутах працює контроль – штраф за неоплачений/незавалідований проїзд складає 300 гривень

З 11 грудня у Львові діють єдині тарифи на проїзд у трамваях, автобусах та тролейбусах. Вартість однієї поїздки в усіх видах транспорту залежить від способу оплати та складає: 13 грн – при оплаті транспортною карткою ЛеоКарт, 15 грн – при оплаті банківською картою чи пристроєм з NFC; 20 грн – при оплаті готівкою у водія; 6,5 грн – для студентів при оплаті студентською транспортною карткою ЛеоКарт. Пасажири пільгової категорії та школярі мають можливість скористатися безкоштовним проїздом – лише за наявності персоналізованої транспортної ЛеоКарт. 
«Найдешевший проїзд – з ЛеоКарт, тому пасажиру вигідно мати таку картку. Придбати ЛеоКарт можна у 76 пунктах – кіосках «Інтерпрес» та в терміналах «EasyPay», – говорить директор департаменту міської мобільності та вуличної інфраструктури Львівської міськради Олег Забарило. 
Переглянути локації продажу/ поповнення ЛеоКарт можна на онлайн-мапі.
Безготівкова оплата працює в усіх видах громадського транспорту міста. Безготівково за проїзд можна оплатити не тільки банківською карткою чи пристроєм з NFC, а й загальною транспортною карткою ЛеоКарт. Пільговикам, студентам та учням наголошують: різноманітні посвідчення у міському громадському транспорті з 11 грудня вже не діють. Право на пільговий проїзд надається виключно за умови наявності персоналізованої транспортної картки ЛеоКарт. Виняток зробили тільки для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок участі в бойових діях. Вони можуть здійснювати безоплатні поїздки у транспорті на підставі своїх посвідчень і після 11 грудня. 
Транспортні картки ЛеоКарт поділяються на два типи: загальні та персоналізовані. Персоналізовані картки діляться на три категорії: пільгові, учнівські та студентські. 
Загальна «ЛеоКарт» – червоного кольору – передбачена для пасажирів, які оплачують за проїзд і обирають для себе саме такий спосіб оплати. Вартість картки-носія квитка – 60 грн. Важливо, що на загальній картці «ЛеоКарт» завжди має бути баланс для резервної поїздки. Тому під час купівлі необхідно оплатити 60 грн за саму картку та внести депозит у розмірі 10 грн. Ці 10 грн залишається на балансі картки, що дає можливість пасажиру, навіть при нульовому балансі, здійснити одну резервну поїздку.
Далі, аби активувати картку, її необхідно поповнити на суму від однієї гривні. Однак пасажирам рекомендують поповнювати карту на суму не меншу, ніж вартість однієї поїздки.
Персоналізована «ЛеоКарт» – синього кольору – передбачена для пасажирів, які мають пільгу чи знижку на проїзд у громадському транспорті. Персоналізовані картки діляться на три категорії: пільгові, учнівські та студентські. Такі картки містять фото та персональні дані власника.
Пільгова «ЛеоКарт» передбачена для пасажирів, які мають 100% пільгу на проїзд у громадському транспорті. Власники такої картки користуються громадським транспортом Львова на безоплатній основі. З 11 грудня така картка є єдиною підставою для безоплатного проїзду у громадському транспорті.
Для пільговиків, які живуть, навчаються чи працюють на території Львівської МТГ, такі картки виготовляють безоплатно. Пільговикам з інших громад необхідно оплатити вартість картки-носія квитка – 60 грн. Власники пільгових «ЛеоКарт» можуть користуватися міським громадським транспортом Львова без обмежень.
Учнівська «Леокарт» передбачена для школярів, які навчаються у загальноосвітніх навчальних закладах Львівської громади. Лише учні-власники такої картки можуть користуватися громадським транспортом Львова на безоплатній основі.
Учнівську «ЛеоКарт» можна оформити індивідуально в одному зі семи пунктів подачі документів/видачі карток. Або ж централізовано – через свій навчальний заклад.
Вартість виготовлення учнівської «ЛеоКарт» становить 60 гривень. Однак для цих пільгових категорій осіб шкільного віку транспортні картки виготовляють безплатно:
– діти з багатодітних сімей;
– діти з інвалідністю;
– діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування, крім тих, що перебувають під опікою (піклуванням);
– діти, які належать до потерпілих від Чорнобильської катастрофи, яким встановлено інвалідність, пов’язану з Чорнобильською катастрофою;
– неповнолітні діти загиблого або померлого військовослужбовця під час проходження військової служби.
На підставі учнівської «ЛеоКарт» школярі можуть їздити в міських автобусах, трамваях та тролейбусах безкоштовно цілий календарний рік. Обмежень щодо кількості поїздок немає.

Студентська «ЛеоКарт» передбачена для студентів, які навчаються у вишах, коледжах/професійно-технічних училищах Львівської громади. Власники такої картки зможуть користуватися громадським транспортом Львова зі знижкою 50%. Якщо студент не оформив собі таку картку, то він оплачуватиме проїзд у міському транспорті за повною вартістю.
Студентську «ЛеоКарт» можна оформити централізовано – через свій навчальний заклад. Видача карток теж відбувається централізовано.
Вартість виготовлення студентської «ЛеоКарт» становить 60 грн. Однак для студентів, які належать до пільгових категорій, транспортні картки виготовляють безплатно. Також студенти-пільговики, на підставі своєї пільгової «ЛеоКарт», зможуть користуватись громадським транспортом на безоплатній основі.
На підставі студентської «ЛеоКарт» студенти можуть їздити в міських автобусах, трамваях та тролейбусах за пів ціни цілий календарний рік. Обмежень щодо кількості поїздок немає. 
Важливо: якщо обладнання в транспорті не працює, водій має завершити рейс, висадити пасажирів на кінцевій зупинці та з’їхати з рейсу для ремонту обладнання. А перевізник має випустити на лінію резервний транспорт. У протилежному випадку перевізник ризикує отримати штраф. «Ми це контролюватимемо, бо є система диспетчеризації і ми бачимо, чи працює обладнання. І ми маємо можливість штрафувати перевізників за неякісну роботу. Щомісяця на перевізників накладається близько 100-120 тис. грн штрафів за неякісну роботу», – зазначає Олег Забарило.
З його слів, після етапу безготівкової системи оплати, решту функціоналу, який передбачає е-квиток, планують фіналізувати впродовж півроку. «Решту функціоналу будемо доопрацьовувати, щоб впродовж пів року запустити і абонементи, і пересадки, і оплату транспортної роботи всім перевізникам», – зазначив Олег Забарило.
«Тепер ми можемо розраховуватися з перевізниками по факту здійснених валідацій пільговиків. Це має стимулювати водіїв зупинятися на зупинках і надавати якісні послуги всім пільговикам. Тому що зараз за кожну валідацію пільговика перевізник отримуватиме відповідні кошти з міського бюджету», – каже Олег Забарило.
Пасажирів-пільговиків, учнів, студентів, які ще не мають своїх ЛеоКарт, закликають якнайшвидше оформляти транспортні картки та користуватися громадським транспортом безоплатно чи зі знижкою. Для цього варто звернутися за номером телефону гарячої лінії: 0 800 303 007. Пільгові ЛеоКарт можуть оформити і пільговики з інших областей України та користуватися громадським транспортом у Львові безоплатно.
Аби оплатити/завалідувати проїзд, потрібно прикласти транспортну ЛеоКарт, банківську картку або пристрій з підтримкою NFC до зчитувача в нижній частині валідатора. Зелена галочка на екрані валідатора та одинарний звуковий сигнал свідчить про успішну реєстрацію проїзду. 
Важливо: при оплаті банківською карткою кошти за поїздку списуються не відразу, а впродовж кількох днів. Система АСОП побудована на основі відкладеної авторизації. Пасажири можуть отримувати сповіщення у застосунку про передавторизацію – на рахунку “заморожується” 1 гривня. Таким чином система перевіряє, чи картка активна. Після зняття оплати за проїзд ця 1 гривня повертається на рахунок.
При оплаті готівкою пасажир зобов'язаний отримати у водія разовий паперовий квиток. На квитку є QR-код з інформацією про номер маршруту, день та час купівлі квитка. Квиток обов’язково треба зберігати до кінця поїздки.
Крім того, в електротранспорті тимчасово залишаються активними і електронні сервіси, і проїзні картки. З 11 грудня вартість поїздки при оплаті за допомогою смартфона через QR-коди Приват24 та EasyPay складає 15 грн. Проїзні картки, придбані до 11 грудня, будуть дійсними в електротранспорті до закінчення терміну їх дії. 
З 11 грудня місячні проїзні картки можна придбати вже за новою ціною. Загальна місячна проїзна картка коштує: 420 грн – електронний варіант та 430 грн – звичайний. Вартість місячного студентського абонемента – 210 грн та 215 грн відповідно. Місячна картка для підприємств, установ та організацій Львівської МТГ коштує 500 грн.
Контролери працюють в усіх видах громадського транспорту. Для перевірки вони використовують портативний міні-термінал. На початку перевірки контролер заблокує бортову систему АСОП (валідатори). Це унеможливить будь-яку оплату чи валідацію проїзду під час контролю. До міні-терміналу контролера пасажир має прикласти той засіб (банківську картку, телефон із системою NFC, ЛеоКарт), що був використаний для безготівкової оплати проїзду. Контролер перевіряє саме факт валідації, а не списання коштів з картки.
Аналогічно, за допомогою такого ж пристрою, здійснюється перевірка реєстрації пільгових ЛеоКарт. Контролер перевіряє не наявність картки, а саме факт валідації.
Пасажирам, які здійснювали оплату готівкою у водія, для перевірки необхідно надати паперовий квиток – контролер через міні-термінал зчитає всю необхідну інформацію з QR-коду на ньому. 
Штраф за неоплачений/незавалідований проїзд складає 300 грн.
фото: пресслужба ЛМР
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5273 / 1.63MB / SQL:{query_count}