З 11 грудня безготівкова оплата проїзду буде на усіх маршрутах

Оплата однією карткою за кількох пасажирів вже доступна на безготівкових автобусах у Львові

Оплата за кількох пасажирів чи за багаж однією банківською карткою чи пристроєм з функцією NFC вже доступна на десятьох тестових маршрутах. Наразі мовиться про автобуси №№1А, 3А, 5А, 10, 11, 39, 58, 59, 61, 62. А з 11 грудня, з моменту впровадження безготівкової оплати у всьому громадському транспорті, така оплата, в тому числі і карткою ЛеоКарт, буде можлива на усіх міських маршрутах.
Як пояснили у ЛКП «Львівавтодор», одночасно пасажир може оплатити свою поїздку та максимум – три додаткові. «До прикладу, додатково можна сплатити ще за двох пасажирів і за один багаж, або ж за трьох своїх попутників. Вартість оплати як за кожного з пасажирів, так і за багаж складає 15 грн», – зазначили у ЛКП «Львівавтодор».

Щоб оплатити однією карткою за кількох пасажирів чи за багаж, потрібно:

1) на екрані валідатора обрати опцію «додати квитки»:
2) оплата поїздки власника картки підтягується автоматично;
3) натиснути на кнопку «попутники» та додати необхідну кількість попутників;
4) натиснути на кнопку «багаж» та додати багаж;
5) вибрати опцію «оплатити»;
6) прикласти до валідатора картку чи NFC – пристрій.
Крім того, оплатити за свого попутника чи за багаж може і власник персоналізованої ЛеоКарт – пільгової чи учнівської. Зараз це можна зробити на тестових маршрутах. А з 11 грудня – в усіх автобусах, трамваях та тролейбусах міста. Для цього необхідно поповнити баланс своєї персоналізованої ЛеоКарт.
«Наголошуємо, для учнів чи пільговиків проїзд з ЛеоКарт – безкоштовний. Однак, ці персоналізовані картки, як і загальні ЛеоКарт, теж можна поповнювати і використовувати їх при оплаті за попутників чи за багаж», - пояснили у ЛКП «Львівавтодор».
Додамо, комісійний збір, незалежно від способу чи суми поповнення картки, з пасажира не стягується.
Нагадаємо, у Львові з 11 грудня безготівкова оплата проїзду стане доступною на усіх міських маршрутах. Безготівково за проїзд можна буде оплатити банківською картою чи пристроєм з NFC та транспортною карткою ЛеоКарт. Також залишається можливість оплати готівкою у водія - але ця опція буде найдорожчою для пасажира.
З дня впровадження безготівкової оплати проїзду в усьому громадському транспорті право на пільговий проїзд надаватиметься виключно за умови наявності персоналізованої транспортної картки ЛеоКарт. Різні посвідчення, що зараз надають право на пільговий проїзд, у громадському транспорті Львова з 11 грудня вже не діятимуть. Тоді ж контролери розпочнуть здійснювати контроль за оплатою проїзду та штрафуватимуть пасажирів за безквитковий/незавалідований проїзд.
Відтак, пасажирам, які оплачують готівкою, нагадують про необхідність отримувати та зберігати паперовий квиток впродовж всієї поїздки, а власникам ЛеоКарт – про необхідність валідувати проїзд. Важливо: контролери перевірятимуть не наявність транспортної картки, а саме факт валідації.
Мешканців, які мають право на пільговий проїзд у міському транспорті та ще не оформили персоналізовану транспортну картку ЛеоКарт, закликають подавати документи для її виготовлення, попередньо здійснивши запис за номером телефону 0800-303-007.
Загальні транспортні картки ЛеоКарт станом 28 листопада можна придбати та поповнити їх баланс у 50 пунктах на основних зупинках громадського транспорту. Мовиться про 40 кіосків «Інтерпрес» та 10 терміналів EasyPay, що облаштовані відповідними диспенсерами. Мережа пунктів продажу/поповнення транспортних карток розширюватиметься і надалі. Переглядати актуальні локації можна тут. 
Також функція поповнення карток доступна і у 555 терміналах EasyPay. Крім того, поповнити баланс транспортних карток можна і онлайн - через застосунок та сайт EasyPay.

Транспортна картка ЛеоКарт: як перевірити баланс

Сьогодні таких способів є п’ять: за допомогою валідаторів у салонах транспортних засобів, через термінали, застосунок і веб-сайт EasyPay та через кіоски «Інтерпрес».
– Щоб перевірити баланс ЛеоКарт за допомогою валідатора, потрібно: 
1) на екрані валідатора натиснути «Інформація про квиток»;
2) прикласти картку до зчитувача у нижній частині валідатора; 
3) на екрані валідатора з’явиться інформація про баланс картки. 
– Щоб перевірити баланс ЛеоКарт через термінали EasyPay, потрібно:
1) на головній сторінці екрана терміналу натиснути «Електронний квиток ЛеоКарт». Якщо іконки «Електронний квиток ЛеоКарт» немає – у пошуковому рядку екрану ввести «ЛеоКарт»;
2) натиснути «Поповнення гаманця ЛеоКарт»;
3) ввести номер транспортної картки або прикласти картку до зчитувача. Натиснути «Далі»;
4) ввести контактний номер телефону та натиснути «Далі»;
5) на екрані терміналу з’явиться інформація про баланс ЛеоКарт. 
– Щоб перевірити баланс ЛеоКарт через застосунок та через веб-сайт EasyPay, потрібно:
1) відкрити застосунок чи веб-сайт EasyPay та вибрати у переліку послуг «Квитки на транспорт»; 
2) натиснути «ЛеоКарт» – «Поповнення гаманця ЛеоКарт»; 
3) ввести номер транспортної картки та будь-яку суму для поповнення. Натиснути «Далі»; 
4) здійснювати поповнення не обов'язково (!). На екрані одразу з’явиться баланс картки. 
– Щоб перевірити баланс ЛеоКарт через кіоски «Інтерпрес», потрібно:
1) звернутися в один з кіосків «Інтерпрес», де здійснюється продаж і поповнення карток; 
2) сказати продавцю, що хочете перевірити баланс ЛеоКарт, та надати свою транспортну картку;
3) баланс картки перевірять на спеціальному терміналі. 
У ЛКП «Львівавтодор» наголошують: гаряча лінія комунального підприємства та адміністратори у пунктах прийому/видачі ЛеоКарт не мають доступу до інформації щодо стану балансу електронного гаманця транспортної картки.
Вартість картки-носія квитка складає 60 грн. Також необхідно внести депозит у розмірі 10 грн – ця сума залишається на балансі картки і дає можливість пасажиру, навіть при нульовому балансі, здійснити одну резервну поїздку. Далі, аби активувати картку, її необхідно поповнити на суму від 1 гривні. 
Однак, пасажирам рекомендують, щоб ця сума була не меншою, ніж вартість однієї поїздки. Комісійний збір, незалежно від способу чи суми поповнення картки, з пасажира не стягується.

Чи збережеться можливість оплатити готівкою у водія?
Так. Пасажир зможе оплатити за проїзд готівкою, але буде зобов’язаний отримати у водія разовий паперовий квиток. На квитку буде QR-код з інформацією про номер маршруту, день та час купівлі квитка. Квиток обов’язково треба зберігати до кінця поїздки. Але врахуйте, що оплата готівкою буде зовсім не вигідною для пасажира. Завдання е-квитка – вивести готівку з міських перевезень.
В яких випадках пасажир ризикує отримати штраф?
За неоплачений або незавалідований пільговий проїзд можна буде отримати штраф. Так само, як і за безоплатний проїзд на основі того чи іншого посвідчення. Різноманітні пільгові посвідчення у громадському транспорті Львова з 11 грудня не діятимуть.
Прохання до пасажирів бути відповідальними та оплачувати за проїзд. У разі безготівкової оплати стежити за відмітками на валідаторі та переконатися, що оплата успішна (з’явилась зелена «пташечка»). У разі готівкової оплати – вимагати у водія та зберігати впродовж всієї поїздки паперовий квиток.
Уважними мають бути і власники пільгових та учнівських «ЛеоКарт» і пам’ятати, що контролер не перевірятиме наявність картки, а власне факт валідації. У разі, якщо пільговик матиме «ЛеоКарт», але не завалідує її, то така поїздка вважатиметься неоплаченою і пільговику (!) доведеться оплатити штраф. Розмір штрафу ще прораховують. Про це буде повідомлено додатково.
Чи будуть з 11 грудня доступні денні/місячні/квартальні/річні абонементи на проїзд?
Абонементи на проїзд у громадському транспорті, як і можливість безоплатної пересадки, будуть доступні на наступному етапі, коли місто оплачуватиме перевізникам за транспортну роботу. Зараз же пасажир оплачує за проїзд перевізнику саме того маршруту, яким скористався.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5837 / 1.61MB / SQL:{query_count}