«Спорт стабілізує, і це природне знеболювальне»

Роман Хім’як, керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА, – про реабілітацію спортом, що Львівщина робить задля допомоги ветеранам та проєкт «Ліга Нескорених»

Львівщина робить акцент на розвиток адаптивного спорту та фізкультурно-спортивної реабілітації. Свого часу поштовх до розвитку ветеранського спорту дав срібний призер Ігор Нескорених – 2017 у Торонто, тренер і воїн Дмитро Сидорук, який загинув торік на фронті. «Воїн Дмитро Сидорук є прикладом, тепер ми продовжуємо його справу. Дмитро започаткував Кубок Воїнів у 2021 році. У жовтні 2023-го на Львівщині провели III Кубок Воїнів, масштабувавши започатковані загиблим Героєм змагання», – зазначає «Львівській Пошті» керівник управління молоді та спорту Львівської ОВА Роман Хім’як.
У 2023-ому управління молоді та спорту Львівської ОВА започаткувало проєкт спортивних можливостей для ветеранів – «Ліга Нескорених». Це масштабний проєкт, який передбачає проведення комплексу заходів та ініціатив, спрямованих на психологічну та фізичну реабілітацію військовослужбовців та ветеранів війни, насамперед осіб з інвалідністю, засобами фізичної культури та спорту. Зокрема, завдяки проєкту «Ліга Нескорених» 18 потужних і доступних тренажерів з’явилися на території госпіталю у Винниках.

– Пане Романе, прошу сказати, чому спорт для ветеранів є реабілітацією? І як до цього долучається управління молоді та спорту Львівської ОВА?
– Реабілітація спортом є вкрай важливою для ветеранів і ветеранок. Спілкуючись з нашими ветеранами, ми зосередилися на тому, де можемо бути корисними. З 2018 року на Львівщині був розділ Комплексної програми «Підтримка воїнів АТО/ООС та членів їхніх сімей», зокрема в межах цього напрямку ми придбали обладнання для ветеранів, які представляли Львівщину на різних змаганнях. Розвитку ветеранського спортивного руху Львівщина завдячує Дмитру Сидоруку – лучнику, срібному призеру Ігор Нескорених – 2017 у Торонто, тренеру і воїну, який загинув у 2022-ому.
Ветеран має усвідомити: потрібно докладати щодня зусиль і працювати над собою. Спорт стабілізує
Ветеранам, які мають поранення, варто почати займатися спортом з двох аспектів – фізіологічного і психологічного. Реабілітація – це відновлення втрачених функцій організму. Лише шляхом вольових зусиль над собою, над травмованою кінцівкою, над різними ушкодженнями, можна відновитися. Так, з ветераном буде працювати, скажімо, ерготерапевт, протезист, але дуже важливий є шлях праці самого над собою. Вікно можливостей, допоки м’яз не атрофувався до кінця, допоки функція не атрофувалася до кінця, не є дуже великим. І в цей час з ветераном займаються фізіотерапевти, ерготерапевти, протезисти, психотерапевти. Ветеран має усвідомити: потрібно докладати щодня зусиль і працювати над собою. Спорт стабілізує. Займаючись спортом, організм виділяє низку гормонів – ендорфін, адреналін, серотонін. Спорт – це природне знеболювальне. 
Тренування сприяють утворенню ендорфінів – молекул, схожих за хімічним складом на морфін. Чим більше ендорфінів, тим щасливішими почуваються спортсмени, до того ж ендорфіни діють як природне знеболювальне.
Із досвіду роботи мультидисциплінарних реабілітаційних команд, можна чітко стверджувати про позитивний вплив правильно підібраної фізичної рекреації.
Коректний тандем роботи психолога у вигляді психологічного супроводу та роботи фізичного терапевта, ерготерапевта показує як можна за допомогою фізичної активності повертати людей до здорового цивільного життя після тяжких наслідків посттравматичних розладів. Повноцінний розпорядок для з чітким плануванням кожної активності дозволяє людині занурюватись у заняття та не мати часу на непотрібні думки.
Дбаючи про власне здоров’я, ви робите лише краще. Для перемоги і після неї нам всім знадобиться багато сил, тож турбота про себе – це не розкіш, а необхідність. Тренуйтеся та бережіть себе!
– Наскільки важливою є підтримка родини, аби ветеран чи ветеранка почали займатися спортом?
– Дуже важливою! Прикладом є родина Віктора Легкодуха. Сам Віктор каже, що основним тригером та ініціатором його змін є його дружина. Коли ветеран чи ветеранка хочуть займатися спортом, родині треба підтримати, важливо не скептично до цього ставитися, а навпаки заохочувати до спорту. Отож коли є допомога, підтримка та віра родини, ветерану набагато легше.
– На Львівщині ви започаткували проєкт «Ліга Нескорених». Яка його мета і що вже зроблено?
– В області реалізуємо Комплексну програму розвитку фізичної культури та спорту Львівщини на 2021–2025 роки. Окремим пунктом Програми передбачено здійснення заходів з фізкультурно-спортивної реабілітації учасників бойових дій. Розпорядженням начальника Львівської ОВА запроваджено новий проєкт щодо розвитку адаптивного спорту та фізкультурно-спортивної реабілітації «Ліга Нескорених». 
Львівщина – перша область в Україні, яка офіційно задекларувала такий проєкт. Проєкт спрямований на військових та ветеранів – жителів області, а також тих, що проходять реабілітацію на Львівщині. Кількість таких людей постійно зростає, оскільки на території області функціонують потужні центри протезування, реабілітації та фізичного відновлення, зокрема UNBROKEN, Superhumans Сenter, Західний реабілітаційно-спортивний центр Національного комітету спорту інвалідів України, Державне некомерційне підприємство центр комплексної реабілітації «Галичина» та інші. На сьогодні у межах кількох обласних програм передбачена низка заходів. До проєкту вже залучений соціально-відповідальний бізнес. 
Про важливість заняття спортом ветеранам потрібно розповідати ще в госпіталях
Термін «ліга» – це не лише про спорт, в даному контексті «ліга» – це об'єднання однодумців, окремих осіб, організацій, установ тощо, яких єднає спільна мета – реалізація заходів з фізкультурно-спортивної та психологічної реабілітації учасників бойових дій та ветеранів.
Презентація проєкту відбулася 17 серпня 2023 р. Амбасадорами проєкту стали Тарас Тополя, лідер гурту Антитіла, парамедик 130 батальйону ТРО ЗСУ, Марічка Падалко, телеведуча «1+1», Віктор Легкодух, офіцер Національної академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, багаторазовий призер міжнародних ветеранських змагань Invictus Games, Warrior Games, багаторазовий чемпіон України, віцечемпіон світу з параатлетики, Віктор Дідух, паралімпійський чемпіон з настільного тенісу, засновник Академії з настільного тенісу, Павло Кордіяка, найсильніша людина Європи 2023 року, Аліна Михайлова, українська волонтерка, парамедикиня.
Проєкт «Ліга Нескорених» передбачає проведення комплексу заходів та ініціатив, спрямованих на психологічну та фізичну реабілітацію військовослужбовців та ветеранів війни, насамперед осіб з інвалідністю, засобами фізичної культури та спорту. 
Зокрема, організацію тренувань з адаптивних видів спорту на базі госпіталів та реабілітаційних центрів; організацію відкритих тренувань, за участю тренерів та спортсменів обласних осередків всеукраїнських федерацій з видів спорту, з залученням військовослужбовців та ветеранів війни, насамперед осіб з інвалідністю, та членів їхніх сімей, задля популяризації виду спорту, пропаганди фізичної активності та здорового дозвілля; організацію заходів з фізичної активності та здорового дозвілля (туристичні мандрівки, сплави, рибальство, боулінг, туризм, плавання тощо). 
Очікуємо, що органи місцевого самоврядування, громадські об’єднання, установи, організації та фахівців, які надають послуги з реабілітації та реадаптації, активно долучаться до організації заходів з поліпшення фізичного і психологічного стану військовослужбовців та ветеранів війни, членів їхніх сімей, родин загиблих у своїх громадах.
На Львівщині улюбленим видом спорту серед ветеранів є стрільба з лука
Проєкт «Ліга Нескорених» розпочав свою реалізацію на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру та Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи. До реалізації проєкту також вже активно долучилися РЦ «Інваспорт», ДЮСШІ «Галичина», туристично-спортивний клуб «Манівці», благодійний фонд «Повернися живим», обласні федерації з видів спорту тощо.
– У Винниках з’явився унікальний тренажерний комплекс. Розкажіть докладніше про цей проєкт.
– Комплекс тренажерних майданчиків поставили на території Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи у Винниках. На майданчику є 18 тренажерів, що дозволяють пропрацьовувати різні групи м’язів. Майданчик має різні блоки і елементи, що дозволяють провести ефективне і всебічне тренування чи заняття з активної реабілітації. 
Тренувальний процес на майданчику відбувається під наглядом реабілітологів. Фахівці акцентують, що наявність такого майданчика суттєво пришвидшує процес реабілітації.
На цій локації є можливість проводити не тільки персональні тренування, але і заняття цілих груп. Майданчик облаштували у межах проєкту управління молоді та спорту Львівської ОДА «Ліга Нескорених» за кошти Комплексної програми розвитку фізичної культури та спорту Львівщини.
Роботи розпочалися наприкінці 2022-го, а завершили все влітку 2023 року. Певен: такі тренажери мають бути біля кожного центру реабілітації. 
– Подібні майданчики плануєте зробити в інших госпіталях Львівщини?
– Так, плануємо. У 2024 році схожі майданчики, як в госпіталі у Винниках, хотіли б облаштувати у Великому Любені, Сокалі та у Львові, адже наявність такого майданчика суттєво пришвидшує процес реабілітації Маємо підтримку в цьому питанні керівника Львівщини Максима Козицького.
– З чого ветерану варто починати, на що саме зробити акцент, який саме вид спорту і як обирати? Якими є ваші поради?
– Все залежить від травми, яку має ветеран. Якщо є ампутація нижньої кінцівки, то можна займатися від легкої атлетики, вдягаючи спеціалізований протез, до плавання. На Львівщині так склалося, що улюбленим видом спорту серед ветеранів є стрільба з лука. Є комунікаційні зв’язки в середовищі. Хлопці знають, хто такі Павло Лучків, Сергій Шимчак. Багато хлопців шукають можливість тренуватися в єдиноборствах. Робимо акцент на ігрові види спорту, бо це командна історія. Робимо наголос і на веслуванні, бо можна долучити і членів сімей. В одну з установ допомогли придбали каное-двійку, аби ветеран міг з членом родини чи інструктором плавати, скажімо, на озері Наварія.
– Про важливість заняття спортом ветеранам потрібно розповідати ще в госпіталях чи вже в реабілітаційних центрах?
– Ще в госпіталях. Варто починати працювати з м’язами якнайшвидше, аби відновити їхню функцію. Тут важливий час. Звісно, все потрібно робити з дозволу лікарів і під пильним оком фахівця. І починати з нескладних вправ. Тут потрібно буде багато спеціалістів в цьому напрямку. Мовиться про те, що реабілітологів більше мають готувати і у Львівському медуніверситеті, і в Львівському державному університеті фізкультури. 
– Фонд «Повернись живим» ініціював проєкт «Спортивні амбасадори». Чому важливо, аби ветерани, які, скажімо були у збірній Ігор Нескорених, приїздили у Центр НЕЗЛАМНІ та клініку Superhumans Center, спілкувалися з воїнами, проводили там майстер-класи, пропагували заняття спортом?
– Саме ветерани, які пройшли цей шлях – від поранення, реабілітації і до заняття спортом – зроблять це найкраще. Вони на власній шкірі знають – як це. Ветерани, які зараз перебувають у госпіталях та центрах на лікуванні та реабілітації, повірять тим, хто був таким як вони зараз. Вони, як то кажуть, зчитають ветеранів Павла Лучківа, Володимира Геру, Віктора Легкодуха. Бо вони спілкуються однією мовою з військовими. Поза тим, мало лиш спілкуватися, потрібно будувати і створювати. Якщо я 30 разів скажу, що потрібно йти плавати, і про це скаже ветеран Володимир Гера, але, якщо ми не домовилися з керівництвом басейнів, то ефекту не буде. Процеси мають бути запущені паралельно. Створити програму і розповісти про види спорту, порадити тренерів – це одне. Але ми повинні створити умови, де саме це робити.
– Зараз маємо дуже і дуже багато поранених на війні воїнів. І їх буде, на жаль, ще більше. Чи впорається держава з такою кількістю поранених, аби залучати їх, зокрема, до заняття спортом?
– Філософія інклюзивності є в тому, щоби не було окремо басейнів для людей з інвалідністю, для військових і цивільних. Будується абсолютно універсальний простір, де може заїхати і людина на візочку, і мама з дитиною. Мовиться, аби все якісно працювало в комплексі. Так, поранених є багато і, на жаль, їх буде ще більше. І роботи є багато, аби адаптувати цих людей до заняття спортом. 
Сама держава не впорається. Потрібно створити хороший клімат для бізнесу. Якщо ти будуєш чи виготовляєш певного типу продукт – будуєш спортивний комплекс чи виготовляєш певного типу обладнання – ти звільняєшся від певного виду податку. Держава робить крок назустріч бізнесу. Можна багато говорити про потребу, але якщо ми не створимо майданчиків, де ветерани зможуть займатися спортом, якщо не зможемо запропонувати гідну зарплату фахівцям тощо, це не матиме сенсу. Потрібно діяти. 
– У розмові з «Львівською Поштою» тренерка зі стрільби з лука Національної збірної України на Invictus Games – 2023 Леся Шах акцентувала: ветерани не зможуть пройти повноцінну реабілітацію, якщо в кожній громаді не будуть створювати умов для заняття спортом. Адже дуже багато є воїнів саме зі сіл та містечок. Тут питання до об’єднаних територіальних громад та їхньої активності та залученості до процесів.
– Так, важливо, аби громади були небайдужими до подальшої долі поранених ветеранів. Вони вже мають думати про це. Так, в обласному центрі займатися спортом простіше. В багатьох громадах є локації та майданчики, де можна тренуватися. Кажу про майданчики зі синтетичним чи штучним трав’яним покриттям. Влітку 2023 року було розпорядження голови Львівської ОВА про розвиток системи адаптивного спорту та фізкультурно-спортивної реабілітації. Львівщина є першою областю з чітким дороговказом для голів громад. Мовиться про координаторів в громадах, які будуть працювати з ветеранами. На жаль, не кожен голова громади це почув. 
Коли ветеран чи ветеранка хочуть займатися спортом, родині треба підтримати, важливо не скептично до цього ставитися, а навпаки заохочувати до спорту
Паралельно ми проводимо цифровізацію об’єктів, де зможуть займатися спортом ветерани. У відповідному розділі нашого сайту з часом плануємо розмістити усі локації, де можна тренуватися, а також інформацію про заходи – https://sport.loda.gov.ua.
Згодом ми вийдемо у публічну площину і скажемо: є громади, які вирішили, що їм гне на часі створювати умови для ветеранів. При тому, що обласна адміністрація та управління у свій час інвестували кошти для створення умов для заняття спортом ветеранів, запрошували представників громади на практичні заняття з фізіотерапевтами. 
Варто зазначити, що добре вже працюють Новояворівська, Яворівська, Городоцька громади. Так, від ОТГ багато чого залежить. Ми маємо задавати темп і показати, що це нескладно, це не страшно. 
– Нещодавно на Львівщині відбувся III «Кубок Воїнів» у межах проєкту «Ліга Нескорених». Розкажіть детальніше про цю подію.
– Це особливі змагання. Для потужних людей, з потужними людьми, у пам’ять про потужну людину. Організаторами змагань є управління молоді та спорту Львівської ОВА та громадська організація «Спортивна асоціація ветеранів війни «Незламний». Учасниками змагань стали понад півсотні воїнів та ветеранів. Змагання проводили у Західному реабілітаційно-спортивному центрі – потужній спортивній базі на Самбірщині, що доступна для людей з різними порушеннями здоров’я. 
Важливо, аби громади були небайдужими до подальшої долі поранених ветеранів. Добре вже працюють Новояворівська, Яворівська, Городоцька громади
Такі змагання у 2021 році започаткував Дмитро Сидорук – захисник Луганського аеропорту, призер міжнародних Ігор Нескорених, тренер зі стрільби з лука. Раніше у змаганнях була лише стрільба з лука. Разом з ветеранським середовищем, з тими, з ким Дмитро тренувався, вирішили продовжити цю традицію. 
Але значно масштабніше – до програми занять додали змагання з різних дисциплін легкої атлетики та настільний теніс. Дати проведення змагань обрали невипадково – на базі тривали реабілітаційно-спортивні збори національної команди, що представляла Україну на міжнародних «Іграх Нескорених» у Дюссельдорфі. Таким чином ті, хто лише починає свій шлях в адаптивному спорті, мали змогу поспілкуватись та обмінятись досвідом з тими, хто вже виборює нагороди світових ветеранських змагань. Партнерами змагань були благодійний фонд «Повернись живим» та Західний реабілітаційно-спортивний центр.
Загалом у Західному реабілітаційно-спортивному центрі є всі можливості для того, щоб відновлюватись після поранення та успішно виступати на міжнародних ветеранських змаганнях. Як це зараз робили наші Павло Лучків, Володимир Гера та Дмитро Козак на зборах після Invictus Games. 

З початку повномасштабного вторгнення реабілітацію на базі центру пройшло близько 200 наших захисників за програмою, яку центр реалізує в співпраці з Департаментом охорони здоров'я Львівської ОДА. Центр є партнером програми «Ліга Нескорених», яку впроваджує наше Управління молоді та спорту Львівської ОВА.
Центр є не просто місцем для тренувань і змагань, а осередком, який став місцем сили для спортсменів та ветеранів, де кожен долає велетенську відстань на своєму шляху до успіху та незламності. І таких об‘єктів – доступних, адаптованих, комфортних, точно має бути значно більше і починати їх будівництво потрібно було ще вчора, бо завтра вже може бути пізно!
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5327 / 1.77MB / SQL:{query_count}