Подяка інклюзивній проєктній команді за працю!

У Львові для незрячих українців надрукували 640 нових книг шрифтом Брайля, записали три аудіокниги та адаптували три фільми

У Львові завершився проєкт «Подолати минуле. Україна в подіях та особистостях», у межах якого для незрячих та людей з вадами зору вдалось адаптувати нові книги та фільми на історичну тематику. Проєкт реалізували ГО Львівський осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» за підтримки Українського культурного фонду.
Так, вдалось опублікувати 3 нові видання шрифтом Брайля, загальним тиражем 640 книг, записати 3 аудіокниги та адаптувати для незрячих 3 фільми. Зокрема:
1) Ольга Опанасенко «Любомир Гузар. Видатні українці. Люди, які творили історію» (книга шрифтом Брайля у двох частинах та аудіокнига);
2) Ганна Тетельман, Катерина Шаповалова «Енциклопедія для допитливих. Зростаємо українцями» (книга шрифтом Брайля у двох частинах та аудіокнига);
3) Ярослав Грицак «Подолати минуле. Глобальна історія України» (книга шрифтом Брайля у восьми частинах та аудіокнига); 
4) фільм з аудіодискрипцією «Атентат»;
5) фільм з аудіодискрипцією «Нескорений»;
6) фільм з аудіодискрипцією «Владика Андрей».
«Кожна книга або фільм розповідають про знакових персоналій в історії українського державотворення: Степана Бандеру, Романа Шухевича, Андрея Шептицького, Любомира Гузара та інших, висвітлюють маловідомі загалу історичні події, показують увесь цинізм і ницість «руського міра», даючи однозначну відповідь на питання, чому варто подолати минуле у власних головах. Проєкт згуртував чималу команду акторів, артистів, художників, звукорежисерів, редакторів, експертів, консультантів (всього 12 осіб), які зробили неможливе: протягом неповних 5-ти місяців створили те, на що за інших умов потрібно, принаймні, рік або й більше. Команда проєкту зіштовхувалася з багатьма викликами, долаючи їх спільними зусиллями. Це, зокрема, адаптація для незрячих осіб складних малюнків, які неможливо відтворити як звичайні зображення для зрячих, виявлення низки історичних та лінгвістичних неточностей під час редагування літературних творів та досягнення згоди з видавництвами щодо їх коригування, необхідність перекладати українською мовою іншомовні діалоги у фільмах (з німецької, єврейської, польської)», - розповідає Оксана Потимко, координаторка проєкту, кандидатка історичних наук.
Усі ці книги та фільми безкоштовно передали в усі регіони України, включаючи Донецьку та Запорізьку області. Також організували прем’єрні покази фільмів з аудіодискрипцією та книг шрифтом Брайля у місті Львові, Закарпатській, Тернопільській, Хмельницькій областях. Покази фільмів і презентація книжок продовжаться в наступні роки, адже створений в рамках проєкту культурний продукт «житиме» щонайменше 10 – 15 років.
«Львів’яни вкотре довели, що інклюзивна проєктна команда, до складу якої входять відомі особистості та незрячі люди, які знають шляхи оптимального вирішення тих чи інших викликів, здатна протягом вкрай стислого терміну створити якісний креативний продукт», – наголошує Оксана Потимко.
До слова, фінансування проєкту «Подолати минуле. Україна в подіях та особистостях» склало 813 тис. грн.
Раніше у межах проєкту «Рятівна книжка: аудіокниги і книги шрифтом Брайля» у Львові надрукували 360 примірників книг для незрячих дітей.

У Львівській громаді проживає близько тисячі людей з вадами зору. Львівська міська рада спільно з громадськими та благодійними організаціями працює над тим, аби зробити місто комфортним для них. Зокрема, для дітей за час повномасштабної війни росії проти України саме у Львові надрукували шрифтом Брайля і озвучили рекордну кількість книжок – понад 5 тисяч, і ця робота не припиняється. 
Також львів’яни організували унікальну серію таборів для незрячих дітей зі всієї України. Водночас, міські ЦНАП зробили інклюзивними і доступними для людей з вадами слуху та зору і запустили версію сайту для незрячих, аби послуги були доступними для усіх. Також місто фінансово підтримує людей з вадами зору, надаючи щорічні міські виплати.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5456 / 1.56MB / SQL:{query_count}