«Має бути ще більше людей, які готові допомагати в часі війни»

Галина Бордун, керівниця Координаційного центру при Львівській ОВА, – про працю і витривалість волонтерів, людяність та історії, які крають серце

Вони організувалися та допомогли тисячам українців, які потягами їхали до Львова, втікаючи від жахіть війни. Понад 500 днів на Головному залізничному вокзалі Львова громадян, які прибувають евакуаційними потягами і не лише ними, зустрічають, супроводжують, заспокоюють, підтримують і консультують. Перенести валізи, самих евакуйованих, надати першу медичну та психологічну допомогу, поселити й супроводити людей з інвалідністю або маломобільних осіб, надати всю необхідну інформацію про можливість поселення, виїзд за кордон.
Це цілодобово щиро і віддано робить потужна й професійна команда волонтерів проєкту «Медико-психологічна допомога», за що їм шана і подяка. І це так цінно, коли волонтери бачать на обличчі тих, кому вони щойно допомогли, усмішку!

Цей проєкт масштабувався, його підтримали Львівська ОВА та міжнародні благодійні організації, що дозволило відкрити у кожному районі області консультативно-координаційні центри допомоги. При центрах можна отримати психологічну підтримку, юридичну консультацію, адресну фінансову допомогу, скерування до лікаря тощо. 
Людина, яка хоче бути у нас волонтером, має розуміти, що допомога іншим людям – це її зона відповідальності, її обізнаність
Кураторкою проєкту «Медико-психологічна допомога» та консультативно-координаційних центрів є радниця очільника Львівщини, керівниця Координаційного центру підтримки цивільного населення при Львівській ОВА, психологиня, коуч Галина Бордун, за що їй великий респект і подяка. Як зазначала під час візиту на Львівщину перша леді Олена Зеленська, досвід Львівської області у проєкті «Медико-психологічна допомога» масштабуватимуть на інші області України.
«Тішить також, що нас чують у Кабміні. Львівщина причетна до законодавчих змін. Одна з пропозицій – аби громади брали відповідальність за літніх людей і створювали центри стаціонарного догляду. Людей, які потребуватимуть соціального супроводу, побільшає. І на це потрібно мати гроші у бюджеті. Держава має стимулювати громади створювати центри стаціонарного догляду. Скажімо, держава могла б компенсувати ремонтні роботи, закупівлю меблів, – зазначає «Львівській Пошті» Галина Бордун. – Тішить, що є голови громад з високим рівнем моральності та відповідальності. Зокрема, це Новояричівська, Заболотцівська, Перемишлянська, Бібрська, Ходорівська громади».
– Про волонтерів з Львівського залізничного вокзалу знає вся Україна. Команда – молодці! Це щоденна важка праця. Дякую вам і команді за місію, за людяність і професійність. Прошу сказати, з чого розпочався цей шлях?
– Коли почала працювати позаштатним радником керівника Львівщини Максима Козицького, народилася ініціатива «Почуй лікаря». Маленькими кроками впроваджували цю ініціативу у життя, а це був період карантину. І коли розпочалося повномасштабне вторгнення, з тими людьми, які були залучені до проєкту «Почуй лікаря», ми й почали працювати на Львівському залізничному вокзалі. 
З 26 лютого 2022-го на вокзалі розпочалася робота команди волонтерів «Медико-психологічної допомоги», вона триває й досі. 
Я та мама, яка прийшла на Львівський залізничний вокзал зі сином (йому 24 роки), який там і залишився разом зі своєю молодою компанією. І за певний період часу переріс у потужний майданчик молодих людей. Я не думаю, що могла б багато зробити, не маючи підтримки від них, зокрема сина і команди.
Серед волонтерів багато неймовірних людей: лікарі, психологи, юристи, студенти – люди, які хочуть допомагати і роблять це щиро, віддано, безоплатно. 
З першого ж дня роботи ми зробили акцент на медицину. Чому? Якщо людину правильно стабілізувати, вона може їхати далі. Також важливою була розмова з психологом. Із лютого 2022 року і дотепер наша команда стала більшою. 
Ми з цією командою є три роки – це професійні та надійні люди, яким вдячна за працю. З кістяком людей з проєкту «Почуй лікаря» започаткували «Медико-психологічну допомогу» на Львівському залізничному вокзалі. Нас ніхто не готував до такої роботи, але ми швидко навчилися, що і як робити. 
– З якої кількості людей розпочиналося все на вокзалі й скільки є зараз?
– У перші дні було 14 людей. Загалом з часу повномасштабного вторгнення у команді «Медико-психологічної допомоги» було півтори тисячі волонтерів. Ці люди й далі працюють, допомагаючи іншим, бо вірять, що в єдності, взаємній турботі та підтримці наша сила. Наша спільнота росте, перезавантажується.
Важливо, аби наші волонтери працювали або навчалися. Коли людина зайнята, вона професійно розвивається, отже, результативніша у волонтерстві
Зараз до нас приходять люди, які розраховані на довге волонтерство. У перший місяць роботи «Медико-психологічної допомоги» разом зі сином ми виїздили з дому п’ятій ранку і поверталися близько першої години ночі. Ночували кілька годин і знову поверталися на вокзал. У нас на вокзалі й досі зміни по 12 годин. Й досі команда на вокзалі працює цілодобово. 
Торік це був потік людей, які їхали за кордон. Нам потрібно їх було швидко стабілізувати. Був дуже великий потік людей.
З лютого це був такий щоденний темп. Вже у травні відчула проблеми зі здоров’ям. Так реагував організм на втому. Богу дякувати, все добре. Тішуся, що вдалося вибудувати систему, яка й досі добре працює. Старшими зміни є 70% людей з минулого року. Так розподілили обов’язки, що людина один-два рази на тиждень відповідає за зміну. Також принципово важливо, аби наші волонтери працювали або навчалися. 
Певна: коли людина зайнята, вона професійно розвивається, отже, результативніша у волонтерстві. Старші зміни – це досвідчені люди з управлінським досвідом, це люди, які мають власні справи, є викладачами у вишах. Є люди з IT, є спортсмени. Це самодостатні, професійні й реалізовані люди. Дякую кожному за відповідальність, людяність і витримку!
– Знаю, що волонтерити до України їдуть іноземці. Хто ці люди?
– Так, цього року є багато іноземних волонтерів. Зокрема, є лікарі, які у своїх країнах на пенсії. Вони приїздять волонтерити до нас. У нас були волонтери з Великобританії, Японії, США, Ізраїлю, Німеччини. Звісно, у нас є добра комунікація та координація з поліцією та міграційною службою. Маємо чітко знати, з ким співпрацюємо.
– Волонтери «Медико-психологічної допомоги» щодня спілкуються з людьми на вокзалі. Прошу сказати, чи змінилися настрої людей за цей рік?
– Так, змінилися. Люди втомилися. У 2022 році у людей була надія. Дуже багато українців виїздили за кордон. І ось зараз бачимо втому людей, які повертаються з Польщі. У них більше розчарування і втоми, ніж це було торік. 
– Про роботу волонтерів «Медико-психологічної допомоги» позитивно відгукується очільник Львівщини, кажучи, що праця команди є прикладом для всієї України. Максим Козицький завжди чує вас?
– Завжди чує. Він постійно на зв’язку і допомагає з різними моментами. Ми сідаємо і докладно проговорюємо, кого можна долучити до розв’язання того чи іншого питання. Подяка керівнику області за професійність і людяність. У травні 2022 року ми започаткували робочу групу «Медико-психологічної допомоги». Дякую працівникам департаментів Львівської ОВА, які впродовж травня-липня спільно з нами об’їздили всі райони області. 
Згодом у всіх районах Львівщини запрацювали консультативно-координаційні центри допомоги внутрішньо переміщеним особам. Тут людей вислухають, надають юридичну та психологічну допомогу. Допомагають з пошуком роботи. Консультують щодо пенсійного забезпечення та соціальних виплат. Функціонують вони при районних військових адміністраціях. Тішуся, що все заплановане вдалося, хоча й було непросто на початках. 
– Під час візиту на Львівщину у березні 2023 року перша леді Олена Зеленська наголосила, що досвід Львівщини у проєкті «Медико-психологічна допомога» масштабуватимуть на інші області України.
– У березні 2023-го у Кабміні я презентувала досвід Львівщини. У травні була урядова постанова про створення координаційних центрів, і в нас розширилися повноваження. Зараз на Львівщину більше приїздить людей із інвалідністю, а також літні люди. Зараз є більше фізичної праці для волонтерів. 
– Зараз на Головний залізничний вокзал Львова потрібні волонтери?
– Так, потрібні. Людина, яка хоче бути у нас волонтером, має розуміти, що допомога іншим людям – це її зона відповідальності, її обізнаність. Адже від того, як ми консультуємо, залежить, як людина рухається далі. Якщо ти сказав, що приходиш на зміну, то приходиш на 12 годин. І готовність мати на волонтерство два дні на тиждень. 
– Чого б світ мав навчитися в українських волонтерів?
– Витривалості. Наші волонтери вміють все. У нас є багато медиків, психологів, вчителів, які дуже віддані волонтерству. Волонтерство у нас є дуже доброю школою для тих, що хочуть себе випробувати. Це шлях до дисципліни, відповідальності. Мене тішить те, що серед наших волонтерів є сім’ї з дітьми, є мами, які не бояться, що їхня дитина побачить, я б сказала, іншу реальність, дуже непросту, побачить виклики, з якими сьогодні стикаються люди. Зазвичай це діти з «Пласту».
– Тисячі людей пройшло через Львівський залізничний вокзал. Скажіть, будь ласка, які історії вам найбільше краяли серце? Історії, які до сліз.
– Історій, які вражали, було багато. Історії різні й непрості. Були випадки, коли підлітки втікали та їхали до Львова без батьків. Батьки цих дітей, на жаль, перейшли на інший бік. Комусь ми допомогли вступити у заклади профтехосвіти. Когось скерували до медиків. Так, ці історії зачіпають, бо ти стаєш наставником для цих дітей.
Дякую кожному волонтеру за відповідальність, людяність і витримку!
Зачіпає, коли молодь приїздить до Львова з бабусями і дідусями. Їде за кордон і бере зі собою тварину, а бабусю і дідуся залишає на вокзалі. На жаль, ти є свідком того, як літніх людей привезли до Львова, а потім залишили. Це крає серце. Дуже. Це насправді найважче, коли ти бачиш, що тварин забирають, а людей залишають. Ці люди живуть у прихистках. 
Є момент, коли ти знаходиш доньку літньої жінки на Закарпатті. Бачиш, як бабуся шукає у сумці клаптик паперу і просить, аби донька її забрала. Телефонуєш доньці, кажеш, що у Львові перебуває її мама. У відповідь чуєш, що, мовляв, забудьте цей номер телефону. Це дуже крає серце. Де б ти не вчився, які б знання не мав, ці історії неможливо сприймати без емоцій.

– На прикладі того, що робите, на вашу думку, наскільки війна навчила українців людяності?
– Коли я є поруч з волонтерами, є на залізничному вокзалі, то мені здається, що всі так роблять. Коли виїжджаю за місто на вихідні чи йду центром Львова, здається, що це наче два різні світи. Певна: має бути ще більше людей, які готові допомагати в часі війни. Цінність людського перебування на землі – це підтримка і допомога.
Є категорія людей, які думають, що війна їх не стосується. Війна торкнулася кожного. Напевно, не кожен готовий це вголос визнати.
– Як повномасштабне вторгнення змінило вас і чого навчилися за цей час ви особисто?
– Я почала досить швидко працювати з міжнародними проєктами. Досвід переговорів став настільки швидким і прискореним. Як змінило? У багатьох професійних моментах я виросла. Наприклад, ніколи не писала зміни до законопроєктів. Тепер пишу. Це дуже відповідально.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4723 / 1.66MB / SQL:{query_count}