«Нам довіряють, бачать зміни в ОХМАТДИТі й допомагають»

Андріана Мальська, голова Опікунської ради Львівської обласної дитячої лікарні «ОХМАТДИТ», – про втілені проєкти, нове обладнання, фандрейзинг і плани

Львівська обласна дитяча клінічна лікарня «ОХМАТДИТ» змінюється: стає комфортною, затишною, сучасною і кольоровою. Щоразу дедалі більше у медзакладі нового і сучасного медобладнання задля якісних медичних послуг і операцій за найновішими методиками. Чотири мільйони гривень на ремонтні роботи, мільйон євро на обладнання та багато людського ресурсу залучено для ОХМАТДИТу завдяки Опікунській раді за три роки діяльності.
«Тішуся, що нам вдалося втілити у життя проєкти, аби дітям було комфортно і затишно у медзакладі лікуватися. Дякую всім опікунам, благодійникам і меценатам, які долучилися до якісних змін. Нам довіряють, бачать результат змін у лікарні й допомагають. Це цінно та надихає продовжувати добрі справи далі», – зазначає «Львівській Пошті» голова Опікунської ради ОХМАТДИТу, доцентка кафедри пропедевтики педіатрії та медичної генетики ЛНМУ ім. Данила Галицького Андріана Мальська.
Опікуни ОХМАТДИТу – це люди різних професій, але у всіх спільна мета – змінити дитячу лікарню на краще. І нам це вдається, бо ми дієва Опікунська рада
«Коли три роки тому формувала склад Опікунської ради, думала, як наповнити її не просто іменами та посадами, а людьми, які насправді будуть допомагати лікарні. Це було легко, адже моя благодійна діяльність для лікарні розпочалася задовго до створення Опікунської ради і навколо мене вже було певне коло друзів ОХМАТДИТу. Згодом нові опікуни вже долучилися до нас, допомагаючи лікарні, – акцентує співрозмовниця. – Дякую команді опікунів, які відгукуються на всі ідеї та задуми. Дякую за допомогу впродовж цих трьох років діяльності Опікунської ради. Опікуни ОХМАТДИТу – це люди різних професій, але у всіх спільна мета – змінити дитячу лікарню на краще. І нам це вдається, бо ми дієва Опікунська рада».
Дякую всім опікунам, благодійникам і меценатам, які долучилися до якісних змін
Зі слів Андріани Мальської, Опікунська рада, крім фандрейзингу, також дбає за прозорість в роботі лікарні. «Ми хочемо, з одного боку, будувати довіру громади до лікарні, формувати її правильний імідж і залучати ще більше коштів для її розвитку. А з другого боку, прагнемо показати громаді, що комунальні установи можуть бути відповідальними і ефективно використовувати кошти громади. Тому ми часто можемо ставити відверті запитання керівництву лікарні та органам влади. І ми раді, коли на ці непрості запитання отримуємо щирі відповіді. А це заохочує нас працювати ще більше. Звичайно, це більше функція наглядових рад, про створення яких уже давно говорять, але не більше, і нам доводиться виконувати цю непросту для громади функцію», – додає вона. 
– За плечима три роки діяльності Опікунської ради Львівської обласної дитячої клінічної лікарні «ОХМАТДИТ». А це непрості часи, зокрема і коронавірусний рік, і вже другий рік повномасштабного вторгнення. Скажи, будь ласка, чи все вдалося зі запланованого?
– Позитивні зміни в ОХМАТДИТі є, діти й батьки це бачать. Поза тим, ще багато роботи попереду. Звісно, війна завадила реалізували всі заплановані проєкти. Проте пишаюся тим, що вдалося. А вдалося зробити за ці три роки чимало, завдяки опікунам ОХМАТДИТу. 
Дуже радію, що в ОХМАТДИТу є тотемне звірятко – ведмедик-охматдитик, який стоїть на варті дитячого здоров’я та підтримує діток добрими словами на стінах сходового майданчика лікарні, який тепер тішить око, адже його відремонтували.
Окрім сходового майданчика, важливо було відремонтувати підвал у лікарні, який слугував транзитом з приймального до усіх інших відділень лікарні. Зараз це сучасне та світле приміщення, а не старе й страшне. Зокрема, тепер це й укриття під час тривог. Також туди закупили кольорові лавки.

Тішуся, що втілено у життя прекрасну ідею з іменними палатами, зокрема у хірургічному відділенні. Сьогодні у дитячій лікарні є вісім іменних палат. Діти і батьки дуже задоволені ними!
На завершенні – ремонт маніпуляційної у ЛОР-відділенні. Дякую благодійниці, яка профінансувала ці роботи.
Втілено у життя прекрасну ідею з іменними палатами, зокрема у хірургічному відділенні. Сьогодні у дитячій лікарні є вісім іменних палат
На жаль, через війну не зреалізували ідею з ремонтом ЛОР-відділення лікарні, який мала профінансувати одна з будівельних компаній. Сподіваємося, що ремонту дочекається і це відділення нашої лікарні.

– «Вакциною» до змін в ОХМАТДИТі були, зокрема, й твої закордонні стажування?
– Мала досвід стажування в Канаді та у США, де бачила, як дітей лікують у сучасних та комфортних умовах, як організований весь процес роботи лікарів, як організований сервіс, де діти перебувають в кольорових палати, які особливо полюбляють, що є спеціалісти, які розважають діточок, аби не боялися тих чи інших процедур. То чому ж і нам не перейняти цей досвід? Крок за кроком нам це вдається.
Тішуся реалізованим проєктом – мовиться про затишну і гарно розмальовану кімнату засинання/вибудження «Добрі сни діточкам у львівському ОХМАТДИТі»
Важливим аспектом боротьби з дитячим страхом у лікарні є можливість батьків перебувати разом з дитиною перед операцією. Аби діти не страждали від розлуки з батьками перед тим, як їх забирають на операцію. 
Тішуся нашим реалізованим проєктом – мовиться про затишну і гарно розмальовану кімнату засинання/вибудження «Добрі сни діточкам у львівському ОХМАТДИТі». Дитину перед операцію не забирають з плачем і криками, а вона лежить біля мами і їй роблять наркоз. Дитина засинає в обіймах мами і вже у сплячому стані маленьких пацієнтів транспортують в операційну. Радію, що у нашій лікарні ми перейняли досвід США і Європи.
– З початком повномасштабного вторгнення допомоги від благодійників і меценатів для лікарні стало більше. Багато діточок з батьками переїхали на Львівщину з інших областей, отже, побільшало пацієнтів у медзакладах, зокрема і в ОХМАТДИТі. Розкажи докладніше про обладнання.
– Так, допомоги лікарні побільшало. Як є біда, то кожен прагне допомогти. Подяка всім, хто долучився! 
Завдяки благодійникам лікарня отримала обладнання майже на 300 000 євро. Це кювези для новонароджених вартістю 75 000 євро і біохімічний аналізатор для лабораторії та для ЛОР відділення, освітлювачі, сучасний італійський електрохірургічний апарат та діагностичний лор-комбайн, обладнання для відділення реабілітації. Також залучено до лікарні благодійників з Німеччини, які забезпечували кухню лікарні харчовими продуктами, що дозволяло лікарні економити кошти на цьому. 
Загалом подяка за допомогу обладнанням німецьким та австрійським благодійникам. Війна активізувала іноземців більше допомагати. 
Варто зазначити, що одним з наших досягнень є виграний проєкт «Розвиток дитячої кардіології та кардіохірургії у Львівській області» – це 200 000 євро від уряду Німеччини для закупівлі обладнання та стажування дитячих кардіологів та кардіохірургів ОХМАТДИТу і Лікарні Святого Миколая. Це дуже довга клопітка праця, яка таки увінчалась успіхом.
ОХМАТДИТ отримав гнучкий ларингоскоп для ЛОР відділення вартістю 10 000 євро від ІТ-фірми, сучасний електроенцефалограф (33 тисячі євро) та сучасні інкубатори від наших колег із Австрії, яких привело до нас Почесне консульство Австрії у Львові та якими вдалося налагодити ефективну співпрацю, і двоє наших лікарів поїхало туди на два тижні на стажування. Також перевагою для лікарні є й те, що наші медики під час війни стажуються за кордоном. Мовиться про Німеччину і США.

Також лікарня отримала два сучасні реанімобілі вартістю понад 120 тисяч євро та сучасну ендоскопічну стійку. Також налагоджено плідну співпрацю із оториноларингологами у Польщі, Бельгії та США, що дозволяє обмінюватись досвідом та проводити дітям операції високого рівня складності.
Завдяки контактам із Польсько-українською господарською палатою та її віцепрезидентом Даріушем Шимчихою реанімація новонароджених отримала новітній апарат ШВЛ вартістю 35 тисяч євро.
Плануємо запустити проєкт із розфарбування стін у палатах. Плануємо це зробити в одному стилі
Завдяки комунікації директора з хірургічної роботи ОХМАТДИТу Богдана Мальованого із ТОВ «Кроноспан УА» лікарня отримала у подарунок відеоколоноскопічну систему Olympus вартістю 110 000 євро. Також завдяки його співпраці із Благодійним фондом MOM FOR EVERYONE лікарня отримала 10 VAC апаратів, електричних відсмоктувачів, апарат Vario для реанімації новонароджених та медичні розхідники та медикаменти на суму 900 000 гривень. Фонд виділяв кошти на аналізи, гуманітарну допомогу та ліки малозабезпеченим діткам з Чорнобаївки, Краматорська та Маріуполя. З 2023 року фонд активно допомагає відділенню реанімації новонароджених розхідниками, медикаментами тощо на суму близько 450 000 гривень.

– Респект за гарно і цікаво організовані свята для маленьких пацієнтів!
– О, діти ці свята дуже полюбляють! Супергерої з відомих мультфільмів розважають та підбадьорюють діток на лікуванні, а також роздають подаруночки від наших опікунів. Будемо й надалі їх проводити.

– Прошу сказати, які проєкти задля змін у дитячій лікарні є у планах на цей рік?
– Плануємо запустити проєкт із розфарбування стін у палатах. Плануємо це зробити в одному стилі. Представники архітектурного бюро AVR Development Юліана Чаплінського розроблять дизайн-проєкт холу, зберігши автентику лікарні. Ба більше, маючи готовий проєкт, набагато легше фандрейзити на ремонтні роботи. Ми вже мали такий прецедент із їдальнею/навчальнею, коли розроблений проєкт настільки сподобався одному львівському забудовнику, що він вирішив його повністю профінансувати. Тому тут спробуємо діяти за таким же ж принципом.

коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4848 / 1.65MB / SQL:{query_count}