-23 оС у Львові!

Медики просять у люті морози не грітися алкоголем та рекомендують вдягатися у зручний одяг та взуття 
 
 

Медики просять у люті морози не грітися алкоголем та рекомендують вдягатися у зручний одяг та взуття 

У   вихідні у Львові очікують морозну погоду. За інформацією Львівського обласного центру з гідрометео­рології, денна температура повітря становитиме  8 – 13 градусів  морозу, а вночі опуститься до мінус 21-23 градусів. У зв’язку зі зниженням температури повітря зростає загроза випадків обмороження та переохолодження.

ДО ТЕМИ

Перша допомога під час обмороження: 

– Не слід вважати, що переохолодження мине само по собі. Як тільки з’являться його симптоми – воскові плями та оніміння шкіри, негайно перейдіть у теп­ле приміщення.


– Перша допомога при переохолодженні нескладна – зігрійтеся, посидьте у теплому приміщенні кілька годин, поїжте.


– У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. У крайньому випадку, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна торкатись обморожених ділянок тіла.


– При відмороженні слід дотримуватися принципу “внутрішнього зігрівання” уражених тканин – накладати термоізолюючі пов’язки (ватно-марлеві, бавовняні тощо), вживати теплі напої.


– В жодному разі не можна зігрівати уражені тканини тіла гарячою водою, або біля гарячих батарей, тому що це може призвести до значного поглиблення ураження.


– Обов’язково пийте якомога більше рідини – будь-які теплі напої, крім алкоголю. Вони відновлять нормальну температуру тіла та покращать циркуляцію крові. Прийміть знеболювальні та негайно зверніться по кваліфіковану допомогу! 

За словами Ігоря Стояновського, заступника головного лікаря з хірургічної роботи 8-ї міської клінічної лікарні, впродовж січня до лікарні звернулись чотири пацієнти, які постраждали від холоду. Зараз у лікарні перебувають один пацієнт із переохолодженням та троє з обмороженням. 

Щоб уникнути переохолодження та обмороження, фахівці радять якнайменше перебувати під дією холоду та вдягатись у теплий та комфортний одяг. 

“Одяг має бути максимально зручним, який дозволяє достатньо активно рухатись, – акцентує Ігор Стояновський. –  Часом батьки вдягають дитину так, що вона ходить зі складеними в боки руками і навіть не може поворухнутись. Це не зігріє дитину, а навпаки не дасть їй можливості активно рухатись і може сприяти переохолодженню. Одяг має бути зручним, але водночас теплим. Важливо, щоб вуха, кисті і пальці рук обов’язково були закриті одягом, адже вони найчутливіші до холоду. Жінкам не варто наносити зволожувальні косметичні засоби на відкриті ділянки шкіри”. 

ДОВІДКА

Переохолодження і обмороження – не одне й те ж. Обмороження – це руйнування місцевих тканин під дією холоду. Руйнування клітин шкіри, підшкірної клітковини, внаслідок чого тканина мертвіє. Як правило найчастіше зазнають обмороження кінцівки – пальці на руках та на ногах. Якщо обмороження глибоке, воно завершується або ж ампутацією, або ж виключенням некрозів, а потім потребує складних пластичних операцій.  Натомість переохолодження загрожує життю людини, адже загальна температура організму знижується настільки, що він перестає функціонувати у відповідному режимі. Організм комфортно працює при температурі 36,6, якщо ж під дією холоду температура організму знижується нижче нормальної, організм впадає в анабіоз, а відтак, перестає функціонувати. 

Особливу увагу, за словами співрозмовниками, варто звернути на взуття, яке теж повинно бути теплим та зручним. Занадто тісне взуття порушуватиме кровообіг на ногах, що активно сприяє обмороженню.
Помилковим є твердження, буцімто алкоголь сприяє зігріванню в холодну пору. Як розповів співрозмовник, насправді ж алкогольні напої не зігрівають, а тільки знижують неприємне відчуття холоду.
“Вживаючи алкоголь, ми обманюємо організм. Він подає сигнал, що нам холодно, якого під дією алкоголю ми не відчуваємо. Таким чином, можемо довше перебувати на холоді, наражаючись на ризик переохолодження чи обмороження, – зазначив “Пошті” Ігор Стояновський, “Більшість пацієнтів, які поступають з переохолодженням чи обмороженням, напередодні вживали алкоголь і перебували під його дією.
Одним з найкращих засобів зігрівання в морозну пору, за словами фахівця, є теплий чай. “Якщо людина періодично працює на вулиці, їй слід забезпечити собі можливість періодично зігріватись або ж організувати зміну роботи”, – каже він.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.6335 / 1.58MB / SQL:{query_count}