Українське мистецтво – скриня сакральних дарів предків

У Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького представили виставковий проєкт «Ковчег. Антологія сенсів»

Учора, 22 листопада, в Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького (проспект Свободи, 20) відкрили виставковий проєкт «Ковчег. Антологія сенсів», який триватиме до 24 грудня.
Ця унікальна експозиція представляє творчість 13 талановитих художників з різних куточків України, об’єднаних спільною метою, – дослідженням і відображенням українського буття через мистецтво.
«Ковчег. Антологія сенсів» – це не просто виставка, це метафора українського духу. Вона символізує колиску та човен, які відображають глибину і силу нашої культури, історії та ідентичності. В експозиції представлені твори художників, скульпторів і фотографів, роботи яких транслюють різноманіття поколінь, стилів та культурних кодів, властивих різним регіонам України.
Учасниками виставки стали такі митці, як Віра Кулеба-Баринова, Ігор Романко, Мар’ян Лунів, Микола Жулінський, Олександр Мельник, Інна Пантелемонова, Олексій Потапенко, Андрій Котлярчук, Петро Бевза, Олег Мінько, Юрій Мирко, Петро Антип, Микола Білик. Кожен із них зробив унікальний внесок у цей проєкт, зосередивши в своїх роботах основоположні константи української ідентичності. Запропоновані для огляду твори відображають пам’ять поколінь, святість родини, образ жінки-берегині, родючість землі, значення ікони-оберега, героїчні битви, традиційні обряди та вишиванки.
Організаторка культурного проєкту «Українська містерія» і кураторка виставки «Ковчег. Антологія сенсів» Леся Кочергіна переконана: «Цей проєкт демонструє особливу місію, якою наділене українське мистецтво, – бути скринею сакральних дарів наших предків. Це також важливий внесок у збереження та поширення української культурної спадщини в умовах російсько-української війни. Адже саме мистецтво є фундаментальним для відновлення України в майбутньому».
У межах виставкового проєкту «Ковчег. Антологія сенсів» його організатори підготували низку супутніх подій. У п’ятницю, 24 листопада, відбудеться зустріч-розмова «Повернення краси» з доктором філософських наук Олександром Філоненком. Наступного дня в Палаці мистецтв у межах проєкту представлять прем’єру документального фільму «Олег Мінько. В експресії духу» про життя і творчість відомого львівського митця. А 15 грудня всіх зацікавлених запрошують на зустріч-розмову з авторами проєкту «Космогонія» – художником Петром Антипом і куратором проєкту Віктором Корсаком.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5520 / 1.54MB / SQL:{query_count}