Листопадові кадрові зміни в культурі Львова

Управління культури Львівської міської ради має нову очільницю, а Дім Франка старого-нового директора

У сфері культури впродовж останнього тижня маємо одразу два знакові кадрові призначення. В управління культури департаменту розвитку Львівської міської ради прийшов новий керівник, точніше керівниця. Його 10 листопада очолила Софія Ліщинська, яка до призначення трохи більше ніж рік виконувала обов’язки директорки Міського палацу культури імені Гната Хоткевича і працювала в цій установі з 2016 року: спочатку редакторкою, потім завідувачкою відділу розвитку колективів. До цього була проєктною менеджеркою Львівської бізнес-школи Українського католицького університету, менеджеркою громадської організації «Форум видавців» і журналісткою відділу міжнародних новин на телеканалі «24». 
У 2022 році Софія Ліщинська закінчила Український католицький університет за спеціальністю історія, а з осені цього року почала навчання у Львівській національній академії мистецтв за освітньо-професійною програмою «Менеджмент мистецтва» за спеціальністю менеджмент соціокультурної діяльності. Окремо варто відзначити її активну участь в оцифруванні творів мистецтва. Софія – кураторка проєкту Pinsel.AR, метою якого є дослідження мистецької спадщини барокового скульптора Йогана-Георга Пінзеля та створення віртуальної галереї всіх збережених творів. Також вона є учасницею громадської ініціативи My Future Heritage, яка з допомогою сучасних технологій оцифровує та віртуально реанімує культурну спадщину. Команда ініціативи допомогла створити мобільну виставку «Тактильна екскурсія», яка забезпечує безбар'єрний доступ до об'єктів матеріальної культурної спадщини для незрячих та слабозорих людей і розширює «Цифровий архів ЛНГМ» – онлайн-каталог колекції творів Львівської національної галереї мистецтв імені Б.Г. Возницького, який передбачає вільний онлайн-доступ до творів зі збірки галереї, багато з яких раніше не були доступні відвідувачам. А в межах проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей» у співпраці з Домом Франка та Інститутом франкознавства ЛНУ ім. Івана Франка методами 3D-сканування та фотограмметрії My Future Heritage створені цифрові та 3D-копії важливих одиниць зберігання музею.
Того ж таки 10 листопада за результатами відкритого конкурсу на заміщення посади директора Львівського національного літературно-меморіального музею Івана Франка комісія одноголосно обрала літературознавця, франкознавця, публіциста, кандидата філологічних наук Богдана Тихолоза. Старий-новий директор, який очолює Дім Франка з 2017 року і за цей час встиг змінити у музеї чимало, керуватиме ним наступні п’ять років. Тож за цей час варто очікувати від автора ідей, концепцій, куратора та керівника багатьох культурно-мистецьких і музейних проектів, як-от Franko Laboratorium, «Франко:Наживо», Franko from A to Z, «Франкомандри+», Franko. Re:volution, «Музей людей: Дім. Храм. Форум», ще більше нових ініціатив. 
На конкурсі Богдан Тихолоз представив попередню програму розвитку від команди музею «Дім Франка: музей людей. Українська ідея, світові обрії» на рік і п’ять років. Вона ще проходитиме публічне обговорення в Домі Франка, тож громада також зможе долучитися до її співтворення зі своїми ідеями.
«Ми розуміємо, що саме людський потенціал є ключовим потенціалом музею. Хто ці люди? Сам Іван Франко, його родина, яку ми горнемо до музею, команда – кадровий потенціал музею, спільнота друзів – стейкхолдерів музею, наших партнерів і, врешті, відвідувачі зі своїми потребами, особливостями та інтересами, які ми маємо враховувати. Якщо не буде людей, які творять не тільки сучасне, але й майбутнє українських музеїв, якщо ми не будемо розвивати їхній потенціал, якщо не будемо берегти їх і плекати, то музей не зможе вийти в лідери ні на національному, ні на світовому музейному ринку», – стверджує він. 
До слова, вчора, 14 листопада, у Домі Франка презентували новий сайт музею. Зараз він працює за попереднім посиланням dimfranka.online, яке після фінального тестування і наповнення контентом буде змінене на звичне dimfranka.lviv.ua. Тут уже частково презентована оцифрована колекція Дому Франка, створена в межах проєкту «FrankoData: відкритий цифровий музей», а також інформація про історію і сучасність музею, експозиції та події, видання, лекції та проєкти, і, звісно, про команду тих, що все це творять і втілюють. Робоча версія нового сайту ще не досконала, команда музею її активно наповнює й доопрацьовує, щоб іще краще задовольняти потреби і запити відвідувачів та симпатиків, тож від користувачів чекають відгуків, порад, критичних і конструктивних зауважень.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5406 / 1.57MB / SQL:{query_count}