Українська пісня: боротьба і підтримка

Оксана Муха і Соломія Чубай готують у Львові особливі сольні концерти. Чому їх варто відвідати

В часі важкої боротьби з російським агресором, який хоче стерти Україну і все українське з лиця землі, особливо важливим є відстоювання і поширення нашої культури. Концерти українських виконавиць та виконавців підтримують як наших військових, зокрема й зборами коштів на допомогу різним підрозділам, так і пересічних українців в тилу, допомагають триматися і додають сил в боротьбі. Саме тому "Львівська Пошта" радить відвідати дві особливі події, про які розповідаємо детальніше.
Оксана Муха дасть два концерти у Національному театрі імені Марії Заньковецької 28 листопада о 17:00 і 20:00. Ці виступи співачка присвятить 70-літтю Квітки Цісик. Саме Оксана стала першою лауреаткою вокального конкурсу її імені в 2011 році. З того часу змінилося чимало: Оксана стала популярною співачкою, перемогла в проєкті «Голос країни», здобула звання заслуженої артистки, але не перестала щиро захоплюватися Квіткою Цісик.
«Моє знайомство з Квіткою було дуже романтичним. Ми з батьками щороку їздили з наметами в гори, ставали над водоспадом Кам'янка. Був вечір, вогонь, зорі, шум річки... І тут батько включив у машині касету з піснями Квітки Цісик, яку привіз з-за океану. Тоді я вперше почула її голос. Було мені шість чи сім років. І в мене з'явилася подруга – Квітка. Ще будучи дитиною, я мріяла з нею зустрітися. В моїй юності були пісні Квітки, вони мене підтримували, – згадує Оксана Муха. – Я щаслива, що з дитинства Квітки було багато в моєму житті. Навіть уявляла собі, що ми балакаємо, малювала її… Ми вдома часто слухали пісні Квітки, переписували для друзів касети. Коли я чула її голос, мені здавалося, що вона тут, біля мене. Пригадую, як у дитинстві, не знаючи, як Квітка виглядає, уявляла собі її надзвичайно доброю, красивою жінкою. Такою вона і виявилася. А ще пам'ятаю, як плакала, слухаючи її «Журавлі», зовсім малою… Як Квітка змогла достукатися до дитини?.. З Квіткою в моєму житті відбулося багато прекрасних подорожей: дорога – гарний час на гарну музику. Так у дорозі я підспівувала їй і мріяла колись зустрітися. Не склалося, на жаль».
Оксана Муха зробила чимало для популяризації творчого доробку Квітки Цісик, усе можливе й неможливе, щоб її пісні почула і закохалась у них вся країна. До Дня захисників та захисниць України в жовтні 2021-го співачка вітала ними наших воїнів і співгромадян у Маріуполі, Краматорську, Сєвєродонецьку та Лисичанську.
«Це були дуже потрібні, дуже душевні концерти для тих наших земляків, які на сході України від 2014-го щоденно боролися за право бути українцями. Так багато змінилося з того часу… Уже немає того драмтеатру в Маріуполі, де ми виступали… Та найважче мені думати про те, чи вижили ті, кого я зустріла у Донецькій та Луганській областях у жовтні-2021-го... Найбільше прагну підтримати українців на дусі в ці надзвичайно тяжкі для нашої нації дні», – каже виконавиця.
Зараз у нас не так багато нагод зустрітися і хоч трохи морально відпочити. Тож скористаймося з цієї нагоди і послухаймо та поспіваймо пісні Квітки Цісик разом із Оксаною Мухою! Спеціальним гостем вечора стане друг співачки, скрипаль-віртуоз Олександр Божик.
«Ця зустріч буде дуже теплою. Квітка усміхнеться нам з небес, адже пісні, котрі вона зберегла для нас, сьогодні об’єднують українців у всьому світі. Співатиму для вас, мої дорогі глядачі, співатиму для Квітки. Від серця до серця нехай передається любов до української пісні. В пісні наша сила, достоїнство, перемога», – наголошує Оксана. Муха.

Ще одна, не менш талановита українська співачка Соломія Чубай виступить 3 грудня о 18.00 у FEST republic (вул. Старознесенська, 24-26) з благодійним концертом «Час вірити в дива». Понад сім років вона популяризує концепцію відповідального батьківства та створює унікальний музичний продукт, в основну якого покладена ідея відтворення оригінальних колискових на слова українських поетів. Кожна композиція з альбомів проєкту «Колискові для Олекси» наповнює серця слухачів теплом та любов’ю. А кожен концерт стає казковою мандрівкою у дивосвіти іншої планети Земля, де панує спокій і затишок, живе натхнення і віра, де не існує кривди і страху, де кожен відчуває безпеку, довіру, а також злагоду із самим собою, зі своєю «внутрішньою дитиною», зі своєю родиною.
Напередодні свята Миколая, коли ми гуртом співаємо пісню або ж танцюємо, нам байдуже, чи поряд людина з інвалідністю, чи дитина-біженець, чи пересічний львів’янин – українська колискова об’єднує всіх! Цей концерт для того, щоб серденька батьків і дітей наповнювалися радістю та вірою в перемогу Світла над темрявою.
«Ми даруємо свято, яке врятує нас від війни, яке на певний час відволіче і дасть можливість забути про весь біль, страх і тривоги, які ми відчуваємо. Нам усім потрібен прихисток. Його можна здобути лише в спогадах з мирного життя. Свято Миколая та Різдво – це про тепло, любов, мандаринки, подарунки, обійми, радість і добро… тому ми всім серцем на концерті хочемо створити віру в дива», – коментує Соломія Чубай.
У межах благодійного концерту відбудеться збір коштів на потреби соціального фонду проєкту «Колискові для Олекси» для подальшої підтримки сімей дітей із аутизмом та особливостями розвитку, якими опікується команда ініціативи. Зокрема, в гостей буде нагода підтримати акцію, придбавши крафтові набори прикрас-іграшок, спеціально розроблені львівською майстернею «Зробив Тато» до дня Святого Миколая у співпраці з Соломією Чубай.
Музичне диво на сцені творитимуть співачка Соломія Чубай, гурти Rockoko (Михайло Романишин – скрипка, Володимир Котляров – віолончель) і Jalapita (Олександр Главацький – гітара, Юрій Романів – фортепіано, Андрій Коник – бас-гітара, Сергій Тучапець – ударні), дитячий хор і театр «Школа мистецтв вільних і небайдужих» під керівництвом Олега Онещака, а також діти, які завітають на концерт. Спеціальною гостею заходу стане відома львівська мисткиня, іконописиця та громадська діячка Іванка Димид, яка створюватиме під час концерту малюнки з дітками з «Іванчиної майстерні», котрі стануть основою візуального супроводу програми.
Проєкт «Колискові для Олекси» є комплексною інклюзивною музично-терапевтичною ініціативою, започаткованою українською співачкою Соломією Чубай у 2016 році. Унікальність проєкту полягає в тому, що він базується на реальній історії та досвіді сім’ї співачки, де народився хлопчик із аутизмом. Це проєкт про дітей і для дітей, який привертає увагу до проблем дітей з особливостями розвитку та воліє змінити ставлення до їхньої «іншості» в українському суспільстві. Первинна місія проєкту – популяризація толерантного ставлення до людей із РАС, актуальна місія проєкту – ментальне відновлення українських родин від пережиття травматичних подій унаслідок війни в Україні.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4594 / 1.6MB / SQL:{query_count}