«Матимемо від 12 до 15 прем'єр, про всі ще не готові розповісти»

Новий керівник Національний театру імені Марії Заньковецької і його команда поділилися планами на новий сезон

Національний театру імені Марії Заньковецької відкрив 106-ий театральний сезон. Щоб поділитися творчими планами на нього в. о. генерального директора-художнього керівника театру Максим Голенко та його команда зібрали незвичну зустріч із журналістами, яку провели просто на сцені театру. 
«Кілька місяців я просидів за паперами... Стало сумно. Та якось я пригадав, що все таки є ще діючим режисером. Тому ми вирішили в такій незвичний манері зробити прес-конференцію. Такої ще точно не було», – жартує він. Зустріч провели в такій атмосфері і такому форматі, щоб стати ближчими один до одного.
Але, попри жарти, новий керівник визнає, що має чимало роботи в театрі і потрохи втілює заплановане і обіцяне. В сезоні 2023-2024 років заньківчани хочуть представити чимало нових різнопланових робіт як від українських, так і від закордонних режисерів. Це буде і класика, і сучасна проза.
«Після відпустки ми зробили для акторів маленький квест. Вони ще не знали, хто в якій виставі працюватиме. Коли вони зайшли в зал, то побачили розподіли на три вистави і одразу пішли в різні репетиційні кімнати працювати з трьома різними режисерами. Певний час ми уже формуємо плани на цей сезон. Матимемо від 12 до 15 прем'єр, про всі ще не готові розповісти. Будемо максимально оновлювати і переформатовувати репертуар. Починаємо з прем'єри «Землі», дуже чекаємо її. Ще дві вистави паралельно запустили на різних сценах. «Життя прекрасне» для наших літніх акторів – чудова п'єса американського драматурга Фредеріка Строппеля для цієї частини нашої трупи, – пояснює Максим Голенко. – Відкриваємо сцену «Стрих», дуже віримо в неї. Це буде артхаусний простір на четвертому поверсі, там перш за все буде хороша українська проза. Відкриємо його виставою Ігоря Білиця «Доця». В такому форматі це перше прочитання твору. Думаю, що буде дуже цікаво, репетирують вони драйвово». 
Першою прем’єрою сезону, запланованою на 23- 24 вересня на Великій сцені буде «Земля» за Ольгою Кобилянською від режисера-постановника київського Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка Давида Петросяна. «Радію, що в цьому театрі доля звела мене саме з цією командою. Дуже рідко зустрічаєш настільки вихованих і етично налаштованих артистів, які прагнуть до певних пошуків. Будь-яка вистава, як би вона не була інтерпретована чи класична зроблена, це все одно певний пошук з командою. Сподіваюсь на цікаву виставу», – твердить він.
Львівський режисер В’ячеслав Жуков працює над постановкою «Життя прекрасне» за п’єсою Фредеріка Строппеля «З життя копалин». Її прем’єра запланована на 3-4 жовтня на Камерній сцені театру.
«У мене дуже відповідальна і почесна місія – я працюю з нашими найстаршими, найдосвідченішими акторами. П'єса дуже багато багатогранна, там тонкий гумор, гарна філософія життя. Ми вже почали працювати, акторам дуже цікаво, їм сподобались ці чотири новели, які ми поєднали в одну виставу про таке різне, але зрештою прекрасне життя», – переконаний режисер .
Третьою, але від того не менш очікуваною новинкою, яку представлять 21-22 жовтня на відкритті сцени «Стрих», є «Доця» за мотивами роману Тамари Горіха Зерня. Над нею працює Ігор Білиць, режисер театру ім. Марії Заньковецької.
«Наша вистава про дні і події, пов'язані з окупацією Донецька, але її посилом буде культурна деокупація. Дуже важко переносити книжку на сцену, драматургія потребує певного підходу, має певні особливості, тому для з роботи з глядачем, окрім різних елементів театру, ми використовуємо й незвичні, нестандартні. У нас буде жива музика, адже багато талановитих акторів в нашому театрі володіють кількома інструментами, – розповідає він про нову постановку. – Ми створюємо можливість зануритися в роман, перипетії, пов'язані з окупацією Донецька, Луганська, внутрішніми проблемами і болем, які тривають з 2014 року. Під час вистави ми хочемо трохи помститися і відвоювати культурно нашу територію. Маю надію, що на час прем’єри наші Збройні сили вже відвоюють Донецьк і наша культурна деокупація у виставі співпаде з реальною».
До нового року «заньківчани» планують представити аж вісім прем’єр. Ось що про них каже Максим Голенко: «Далі буде вистава, якою мені б хотілося почати нову історію з театром Заньковецької. Вона за прекрасною прозою нобелівського лауреата Іцхака Башевіса-Зінгера «Вороги. Історія кохання». Ця вистава буде своєрідним бенефісом Юрія Хвостенка і його ніжним поверненням. Ще буде новий Макдонах, його невеличка п'єса «Самотній захід», на «Стриху» прекрасна молода режисерка Вероніка Літкевич буде робити «Я, «Побєда» і Берлін» Андрія «Кузьми» Скрябіна. Ми дуже сподіваємось також на пластичну драму «1984» від Влади Белозоренко і Олексія Бузько. Окрім того ми відновлюємо «Каліку з Інішмаану». А до Різдва пан Ревкевич готує різдвяний концерт, щось на кшталт вертепу, думаю, це буде дуже цікаво для львів'ян».
І додає, що після нового року буде ще кілька нових проєктів, які він обіцяв. Зокрема «Червона рута» до ювілею Володимира Івасюка – про це вже є остаточна домовленість з авторкою сценарію Наталкою Ворожбит. Також буде кілька робіт із закордонними режисерами. 
Театр ім. Марії Заньковецької вже поповнився новими акторами – дехто прийнятий в штат, інші– співпрацюватимуть з театром. «Маємо поповнення трупи новими акторами. Провели кілька конкурсів, декому з акторів ми підвищили кваліфікацію. З'являтиметься ще хтось, будемо вам розповідати про це, будете бачити їх на наших сценах. Ми беремо найкращих на теренах України», – твердить керівник установи. 
Важливим є повернення у театральну сім’ю Юрія Хвостенка, якого Львів добре знає. В театрі ім. Марії Заньковецької він зіграв близько 30 ролей, серед них Амадей в однойменній п’єсі П. Шеффера, Роберт в «Троє товаришів» Е. Е. Ремарка, Іван в «Небилицях про Івана» І. Миколайчука та багато інших. Заньківчанкою стала Соломія Кирилова, зірка сучасного українського кіно, відома за головною жіночою роллю в фільмі «Памфір». До театру з війська повернувся улюбленець львівської публіки заслужений артист України Василь Коржук. Разом із ним тут працюватиме молодий талановитий актор Іван Білаш. Олена Козакевич і Ярослав Федорчук – провідні актори Львівського театру їм. Леся Курбаса, та Анастасія Євтушенко, акторка київського Молодого театру та учасниця «Жіночого кварталу», також погодилися співпрацювати. 
Великим амбітним проєктом нового керівництва є нова, третя сцена «Стрих». Вона вміщатиме 50 осіб і стане новим експериментальним майданчиком для колективу. Новий директор-розпорядник театру Богдан Муравський каже, що наразі тут тривають тендерні закупівлі. До слова, голова ЛОВА Максим Козицький відгукнувся і пообіцяв допомогти в ремонті і закупівлі потрібного обладнання.
Команду театру ім. Марії Заньковецької поповнила і креативна директорка Аліна Рашко, яка працює над альтернативними проєктами і налагоджує співпрацю з зарубіжними режисерами та колегами всередині країни. «Зараз ми формуємо грантовий відділ, активно працюємо над створенням грантів, щоб мати можливість втілювати найамбітніші і найсміливіші ідеї. Вже тривають перемовини із Національною спілкою театральних діячів про проведення фестивалю сучасної драми. Це відбуватиметься на сцені «Стрих», – ділиться напрацюваннями креативна директорка. – В кінці січня чи на початку лютого впродовж 12 днів у нас буде команда з Munchner Kammerspiel. Вони проведуть воркшоп для наших акторів, це буде освітній процес, але ми також запросимо вас подивитись на його результати і поспілкуватися. Нещодавно ми зустрічалися з режисером з Норвегії. Він із ще 50 режисерами північних країн об'єднанні в певну мистецьку спільноту. В жовтні планується конференція в Норвегії, зараз ми ведемо перемовини про те, щоби команда нашого театру долучилися до неї з перспективою сталої співпраці. Ми зацікавлені в вибудові містків, зв’язків, можливостей співпрацювати, відкривати нові можливості, фінансові в тому числі. Для проектів і грантів це партнерство з міжнародними організаціями відкриває нам багато нових дверей».
Окрім випуску вистав у театрі планують проводити конкурс молодої режисури, різні фестивальні проєкти. Вже в жовтні у Львові відбудеться багатолітній фест «Золотий лев». У його межах 8 жовтня о 17.00 заньківчани покажуть «Землю» Давида Петросяна. На сцені театру також відбудеться показ трьох вистав в.о. генерального директора-художнього керівника Максима Голенка: «Саша, винеси сміття» Наталки Ворожбит та «Карпатський вестерн» від Одеського театру ім. В. Василька; «Зелені коридори» Наталки Ворожбит – Київського театру на Подолі.
Ще один фестиваль, до якого долучиться театр – це «Мельпомена Таврії». 8 вересня на Камерній сцені дадуть виставу «П’ять пісень Полісся» Л. Тимошенко.
Словом, розслаблятись нема коли, бо роботи море, та й та – на вже. Але, як показали конкурси на вакантні посади в трупі, охочих її робити і працювати в такому темпі теж чимало. Тож чекаємо прем’єр.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5299 / 1.63MB / SQL:{query_count}