Великдень: мистецька програма

Куди можна піти, що подивитися та почути у Львові до свят, розповідає «Львівська Пошта»

Палац Гната Хоткевича запрошує 13 квітня о 17.00 на відкриття виставки дитячих робіт «Весна. Великдень» від студії образотворчого мистецтва цього закладу. До експозиції ввійшли десятки мистецьких витворів дітей від п’яти до 15 років. Усі абстрактні враження їх щодо цього свята відображаються в роботах учнів студії та символізують окремі приємні спогади, пов’язані з цим днем. На виставці діти поділяться з глядачами своїми творчими задумами, що змусили їх створити картини саме такими, якими вони є.
У Центрі архітектури і дизайну «Порохова вежа» до 20 квітня можна оглянути благодійну виставку «Спадок. З любов’ю, бабуся» Лариси Лосенко, «майстрині з Кам’янського». В експозиції представлені близько 100 стилізованих мініколекцій і 20 технік оздоблення яєць, серед яких писанки, крапанки, різьблянки, мальованки, шкрябанки. Більшість орнаментів є авторськими рішеннями й адаптаціями, тож кожна робота унікальна. 
«Це сімейний проєкт, присвячений пам’яті нашої бабусі. Виставка-прощання, виставка-обіцянка, яку ми не встигли зробити за її життя. Вона не так про писанки, хоча і про них теж, як про пам’ять, любов і спадок, і не тільки в матеріальному сенсі, а й у духовному. Про виховання, традиції і те, що формує нас і залишається, а ще про зв’язок поколінь, втрату і душу, яка і далі живе в творчості», – кажуть організатори проєкту.
Вхід на виставку за благодійний внесок на будь-яку суму. Всі кошти будуть спрямовані об’єднанню «Культурний шок», яке допомагає військовим на сході.
І, звичайно, львів’ян і гостей міста на Великдень традиційно чекають у Шевченківському гаю. У світле свято Воскресіння Христового Львівський музей народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького знайомитиме відвідувачів з давніми українськими традиціями.
«Будемо разом святкувати Великдень, водити гаївки і веснянки, розучувати давні танці разом із музичними фольковими гуртами. У влаштованих ятках можна буде придбати вироби народних майстрів, смаколики та музейні сувеніри», – запевняють організатори.
У неділю, 16 квітня, з 13.00 до 18.00 біля хати із села Либохора триватимуть «Гаївки для найменших». Тут малечу вчитимуть водити «Жучка», стародавніх ігор та забавлянь. У той же час біля стодоли із села Либохора і на галявині біля озера водитимуть гаївки з ОУМ «Спадщина». Це жива традиція, яку підтримуються десятиліттями. Тут водитимуть «Кривий танець», танцюватимуть «Струмок», «Подоляночку», «Царівну», «Голубку» тощо. А також гратимуть в шума, моргалки, ременя, хлопці будуватимуть вежу і слона.
На головній галявині, що біля дзвіниці із села Хоросно, шумітиме «Велика гаївка на галявині» за участі фольклорних та етногуртів: «Д’горі», «Етерія», «Дриґ», NAZVA та спеціального гостя Юрія Йосифовича.
Також у неділю в Гаю відбудеться презентація збірника гаївок, на якій можна буде їх послухати, купити збірник і самому навчитися співати гаївки та веснянки. Кошти від продажу підуть на допомогу ЗСУ. 
В Обливаний понеділок, 17 квітня, з 13.00 до 18.00 на головній галявині відбудеться концерт «Велика гаївка на галявині» за участі фольклорних та етногуртів «Пиріг і Батіг», BanduraGirl та Lemko Bluegrass Band.
Окрім цього, ви зможете відвідати дві виставки в музеї. Перша – виставка писанок у малому залі «В укритті» адміністративного корпусу (ідіть за вказівниками, вхід із боку дитячого майданчика). Тут представлені фото найцікавіших зразків писанок із фондів музею – майже 130 унікальних. Це переважно писанки з Карпат і Карпатського регіону, адже саме звідси походить більшість творів музейної колекції. А ще можна розглянути лемківські писанки авторства сучасних майстрів і майстринь: Марії Янко, Віри Проць-Терех, Терези Кищак, Ольги Федоро, Зеновія Пеньонжека, Петра Данилюка, Марії Станкевич, Ольги Барни, Катерини Поднєжної та Соломії Сенчик. Лемківські писанки можна впізнати за лаконічністю, адже тут головними зображальними першоелементами здебільшого є «кома-риска» і «крапка», з яких і витворюються характерні орнаменти. Колекцію цих писанок для експонування люб’язно надали Всеукраїнське товариство «Лемківщина», Фундація дослідження Лемківщини, Дитяча школа народних мистецтв ЛМР і організатори фестивалю «Лемківська писанка».
Друга – виставка сучасного сакрального мистецтва Уляни Нищук «Заквітчані» в школі із села Бусовисько. Це барвистий мальований світ однієї з найяскравіших молодих художниць Галичини. В своїх творах вона поєднує наївний народний іконопис із високою живописною культурою, яскравий колорит із монохромними композиціями та графічним трактуванням. Квіткові мотиви легко вказують на захоплення мисткині народною іконою та мистецтвом і водночас є сучасними, актуальними. Назва «Заквітчані» щонайкраще об’єднує різні за часом і технікою виконання твори, представлені на виставці.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.4751 / 1.57MB / SQL:{query_count}