Ядерний шантаж від путіна

Як світ реагує на наміри рашистів розмістити тактичну ядерну зброю в білорусі?

Кожного разу коли кремлівський диктатор вже не знає, що сказати і як злякати цивілізований світ, він згадує про ядерну зброю. Зараз маємо саме таку ситуацію. В інтерв’ю на телеканалі «Россия-24», показаному 25 березня, путін заявив, що домовився з самопроголошеним білоруським президентом лукашенком про розміщення на території Білорусі тактичної ядерної зброї. Мовляв, росія вже допомогла переобладнати 10 білоруських військових літаків для застосування тактичної ядерної зброї та перекинула у Білорусь комплекси «Іскандер», які можуть нести такі заряди. До 1 липня там мають завершити будівництво сховища для тактичної ядерної зброї, а навчання екіпажів «Іскандерів» розпочнеться вже 3 квітня. 
Також путін говорив про те, що Мінськ не отримає контроль над ядерними боєприпасами, тому, мовляв, не йдеться про порушення режиму нерозповсюдження ядерної зброї. А ще кремлівський вбивця бідкався, що США розмістили ядерну зброю у різних країнах Європи і говорив про те, що Велика Британія передає Україні танкові снаряди зі збідненим ураном. Як можна порівнювати танкові снаряди і тактичну ядерну зброю? Ніяк. Тут немає ніякої логіки. Але і заявам путіна не варто дивуватися. Росіяни можуть бачити в ньому якогось великого лідера, але навіть не треба бути спеціалістом, щоб зрозуміти, що це лише хворий психопат з купою комплексів. Російська розвалена армія не може задовольнити його надмірних апетитів, тож він згадує про єдину силу, яку має. А це і є ядерна зброя. Без ядерної зброї ніхто б взагалі не зважав на таку країну-бензоколонку, як росія. І це, мабуть, ще більше зачіпає путіна та його оточення.

Україна просить скликати Радбез ООН

Росія використає тактичну ядерну зброю проти України чи якоїсь із сусідніх країн НАТО? Точно цього ніхто не скаже. Але військові експерти уже давно зазначають, що якщо у нинішній війні й використають ядерну зброю, то це буде тактична, а не стратегічна. Дальність польоту «Іскандера» становить близько 500 км, тому в небезпеці Україна, Польща та інші країни.
«Україна звертається до білоруського суспільства не допустити реалізації злочинних намірів щодо розміщення на території Білорусі ядерної зброї всупереч її зобов’язанням за Договором про нерозповсюдження ядерної зброї, що ще більше перетворить цю країну на заручника кремля та матиме катастрофічні наслідки для її майбутнього. Звертаємося до держав Групи Семи та Європейського Союзу попередити білоруську владу про далекосяжні наслідки для Білорусі, у разі її згоди прийняти на своїй території тактичну ядерну зброю від росії. Україна очікує на ефективні дії щодо протидії ядерному шантажу кремля з боку Великої Британії, Китаю, США та Франції, зокрема як постійних членів Ради Безпеки ООН, які несуть особливу відповідальність за недопущення погроз агресії з використанням ядерної зброї. Вимагаємо негайно скликати з цією метою позачергове засідання Ради Безпеки ООН. Україна закликає всіх членів світової спільноти довести до злочинного путінського режиму категоричну неприйнятність його чергових ядерних провокацій та вжити рішучих заходів з метою ефективного стримування та запобігання будь-якій можливості застосування державою-агресором ядерної зброї», – про це мовиться у заяві українського МЗС.
Чи може якось допомогти Радбез ООН? Насправді така організація, як ООН у нинішньому стані є абсолютно «мертвою» і неефективною. Можна пограти заявами, але зараз і так спостерігаємо за шквалом заяв з різних боків. 
У китайському МЗС заявили, що «слід знижувати стратегічні ризики, а в ядерній війні не може бути переможців». Тобто в цьому питанні Китай публічно не підтримує росію, але насправді ніякої жорсткої критики. Росію навіть пальчиком не насварили.

Обережних реакцій замало

У США відреагували дуже стримано. Були заяви, що поки не видно ознак того, що росія готується використати тактичну ядерну зброю, і що поки навіть немає ознак переміщення такої зброї до Білорусі. 
«Ми не бачили жодних ознак того, що президент росії виконав цю обіцянку або переміщував ядерну зброю. Зважаючи на риторику, яка лунає з москви, і на риторику, яка лунає з початку війни, ми не бачимо нічого такого, що змусило б нас змінити нашу стратегічну позицію щодо стримування», – заявив 27 березня речник Ради національної безпеки Джон Кірбі в ефірі телеканалу CBS.
В ЄС заявляють про нові санкції, якщо розміщення тактичної ядерної зброї в Білорусі відбудеться. «Розміщення в Білорусі російської ядерної зброї означало б безвідповідальну ескалацію і загрозу європейській безпеці. Білорусь все ще може зупинити це, це її вибір», – написав глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель у твіттері.
 У Єврокомісії заявили, що якщо це трапиться, то будуть наслідки. «Ми готові до усіх сценаріїв і переглядаємо нашу готовність у міру того, як розгортаються події. Спершу дуже важливо відкинути ці заяви і також почути, що скаже білоруська сторона, режим лукашенка, який вже є співучасником цієї варварської протиправної агресії. Але фактом є те, що це була би ескалація, яка створить загрозу для безпеки Європи і не залишиться без реакції країн-членів», – заявив 27 березня речник Єврокомісії з зовнішньополітичних питань Петер Стано.
Однак наївно вважати лукашенка самостійним гравцем. Зараз важливе інше питання: наскільки серйозно потрібно сприймати будь-які ядерні погрози від путіна? Багато західних експертів зазначають, що путін говорить про ядерну зброю, бо на Заході точно почують слово «ядерна». Так путін привертає до себе увагу, добивається поступок від України та Заходу.
Правильних реакцій на такі погрози не так вже й багато. Можна вважати це лише блефом, але не варто повністю знецінювати небезпеку. Найближчими днями, мабуть, буде ще багато різних заяв. Проте якщо такий маніяк, як путін сам не відчуватиме страху, то і далі продовжуватиме робити все, що йому заманеться. Тож країни НАТО повинні чітко заявити, що у будь-який момент готові спрацювати на випередження. І коли йтиметься про санкції, вже не варто вибирати якісь сфери російської діяльності, щодо яких можна чи не можна запроваджувати обмеження. Санкції мають бути всеохопні. Ніхто не хоче ядерної війни, але тільки росія демонструє, що готова її розпочати. Принаймні на словах. Тому поки буде росія, доти залишатиметься і небезпека. І лише розпад і повний крах росії у нинішньому вигляді зупинить цю небезпеку. Як тоді контролювати розповсюдження ядерної зброї? Це можливо зробити, лиш би колективний Захід справді зробив своєю стратегічною метою знищення, а не збереження росії.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5160 / 1.59MB / SQL:{query_count}