Рік за кордоном: як змінились умови для українських біженців в Європі

Деякі країни змінюють умови перебування, зокрема збільшують соціальні виплати або ж навпаки скорочують термін надання безоплатного житла

Початок повномасштабної війни в Україні спровокував найбільшу міграційну кризу з часів Другої світової. І попри те, що шалені затори з біженців на західному кордоні вже давно зникли, кількість українців, що прибувають до Європи та інших країн світу, поволі продовжує зростати.
Загалом від початку війни, в ООН нарахували понад 18 млн людей, що виїхали з країни, понад 9 млн з них повернулись. 
Нині лише в Європі нараховується понад 8 млн українців, більше ніж 4,5 млн включені до різних Європейських програм захисту. Втім, за рік після початку повномасштабного російського наступу деякі країни змінюють умови перебування для біженців: збільшують соціальні виплати або ж навпаки скорочують термін надання безплатного житла. Що змінюється для українських біженців у 2023 році?

Польща: спонукають шукати роботу

Країною з найбільшою кількістю українських біженців, прогнозовано, є Польща. Там нині проживають понад 1,5 млн наших громадян. Країна-сусідка з 24 лютого 2022 запровадила одні з найкомфортніших умов перебування, однак цього року вони стають жорсткішими. 
Наприкінці січня польський президент Анджей Дуда підписав зміни до законодавства про перебування українців. Основні нововведення: зареєструватись після приїзду в країну тепер необхідно протягом 30 днів, а не 90, як це було раніше. Також у Польщі посилюють контроль соціальних виплат та скорочують термін безоплатного проживання у так званих таборах для біженців. Вже за чотири місяці необхідно буде оплачувати половину витрат на ліжкомісце, за пів року – 75%. Польська влада намагається спонукати українців шукати роботу та самотужки ставати на ноги, живучи у цій країні. 
А от соціальні виплати лишаються незмінними: новоприбулі дорослі одноразово отримують 300 злотих, а виплата на дітей – 500 злотих на місяць, інформує Центр громадського моніторингу та контролю.

Німеччина: житла стає менше, але виплати збільшили

В Німеччині нині перебувають понад мільйон українців. Однак країна продовжує приймати й новоприбулих. Втім, тепер лише у шести федеральних землях. Там можна отримати тимчасове житло у центрах для біженців. Зареєструватись необхідно протягом 90 днів з моменту прибуття. Крім того, з 1 січня німецька влада збільшила розмір виплат. Приміром, виплата по безробіттю зросла із 404 євро на місяць до 451 євро. Також зросла й допомога на дітей.

Чехія: скорочують терміни безоплатного проживання

У Чехії нині проживають майже пів мільйона українських біженців. Програму допомоги країна продовжила до березня 2024 року. Однак тим, хто перебуває під захистом країни з 2022 року, необхідно продовжити цей статус у Міністерстві внутрішніх справ. Це можна зробити до 31 березня.
Цьогорічні зміни також стосуватимуться терміну надання безоплатного житла для біженців. У тимчасовому притулку безплатно можна буде жити протягом 30 днів, у готелі – до 150 днів. Згодом необхідно сплачувати за оренду або ж шукати інше помешкання. 
Крім того, Чехія спростила правила приймання дітей до дошкільних навчальних закладів. 

Велика Британія: умови не змінюються, однак знайти житло дедалі складніше

У Великій Британії наразі перебувають понад 160 тисяч українських біженців. Про це повідомив посол України у Великій Британії Вадим Пристайко. 42% з них вже отримали роботу. 
Умови для українців тут лишаються незмінними. Однак проживати у Великій Британії стає дедалі складніше. Прибути до країни можна, як і раніше, якщо в країні знайдеться спонсор, який погодиться розмістити українців у себе вдома на термін до шести місяців. У такому разі передбачена одноразова допомога розміром 200 фунтів стерлінгів. Охочих пустити до себе біженців стає дедалі менше. 
Ще один шанс потрапити до Об'єднаного Королівства – возз'єднатись із родичами, які там проживають. Таким чином можна отримати візу на три роки.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5470 / 1.56MB / SQL:{query_count}