Кожен голос має значення

Більшість українських переселенців у Польщі планують голосувати на майбутніх виборах, що відбуватимуться в Україні

Громадянська мережа ОПОРА дослідила настрої українців, які були змушені втікати від війни і знайшли притулок у Польщі. Так, результати дослідження, оприлюднені у січні, демонструють, що 85% українських переселенців у Польщі планують повернутися на батьківщину. Але тільки 10% думають зробити це найближчим часом. 39% планують повернутися, коли місцевість, у якій вони жили до війни, буде безпечною, а 27% – коли такою буде ситуація на всій території України. Ще 9% респондентів планують після війни залишитися у Польщі на кілька років, а кожен десятий не визначився зі своїми подальшими планами. 
Від швидкого повернення наших людей стримують думки про небезпеку для життя. А от робота, житло, родинні та дружні стосунки є основними причинами для повернення.
ОПОРА дослідила ймовірну електоральну активність українців у Польщі на майбутніх українських виборах. Одразу треба зазначити, що 29 жовтня 2023-го в Україні мали б відбутися чергові парламентські вибори. Однак зараз невідомо чи буде саме так. Під час дії правового режиму воєнного стану проводити будь-які вибори неможливо. І невідомо, якою буде ситуація у жовтні. Але вже зараз потрібно думати над правилами перших виборів (якого б рівня вони не були) після війни. Бо викликів буде багато, зокрема і щодо участі у них наших громадян, котрі на той момент ще залишатимуться закордоном. Голосування на закордонних дільницях завжди було проблематичним. А українці у Польщі зараз налаштовані голосувати на майбутніх українських виборах.
«Так, більшість учасників дослідження – 82% – мають намір взяти участь у виборах, якщо такі відбуватимуться під час їхнього перебування у Польщі. Порівняно з активністю на останніх загальнонаціональних виборах в Україні (парламентські вибори в липні 2019 року), нині респонденти більше прагнуть брати участь у голосуванні», – зазначено у матеріалі аналітика мережі ОПОРА Роберта Лоряна для Європейської правди.
То яким чином у майбутньому краще організувати голосування закордоном? Доїзд на дільницю закордонного округу може потребувати багато часу і коштів. Електронне голосування несе ризики втручання у виборчий процес і фальсифікацій. Думки учасників згаданого дослідження щодо питання оптимальної форми участі у голосуванні також розділилися. 27% із них хотіли б голосувати особисто шляхом відвідування дільниці закордонного округу в Польщі, 28% надають перевагу цифровому голосуванню з підтвердженням особистості. Найпоширенішою відповіддю було визнання обох форм однаково зручними – так вважають 42% переселенців, які планують взяти участь у голосуванні.
«Багаторічними зусиллями ми домоглися того, що вибори в Україні є демократичними. Наскільки безконфліктними будуть перші повоєнні вибори, серед інших факторів, визначатиме також те, чи буде забезпечене право голосу кожного. Зокрема, й українців за кордоном, які, за даними дослідження ОПОРИ, готові взяти активну участь у голосуванні. Державі ж важливо вже сьогодні розпочати реагувати на виклики щодо відновлення демократичного виборчого процесу на рівні планів, проєктів рішень та законодавчих актів», – зазначає у своєму матеріалі Роберт Лорян.
Зазначимо, що згадане дослідження було проведене за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). Воно складалося з двох частин: щоденникове онлайн-опитування 200 респондентів і 15 глибинних інтерв’ю, та тривало з 26 жовтня по 30 листопада 2022 року в Польщі. Виконавцями польової частини дослідження стали представники Київського міжнародного інституту соціології.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5039 / 1.55MB / SQL:{query_count}