«Ви – не біженці. Ви – наші гості»

Україна та Польща готуються спростити процедуру перетину кордону

Анджей Дуда, президент Республіки Польща, був останнім світовим лідером, який відвідав Україну до початку російської агресії. Він залишив Київ 23 лютого – за кілька годин до того, як на мирні українські міста посипалися російські ракети та бомби. У неділю, 22 травня, Анджей Дуда знову завітав до України. Головні теми візиту: підтримка України щодо її прагнення стати членом Європейського Союзу, подальше надання озброєння, допомога українським біженцям та спрощення процедури перетину кордону.

На шляху до Євросоюзу

Нині українсько-польські відносини нарешті є на абсолютно чистій, щирій основі, без будь-яких чвар і старої конфліктної спадщини, підкреслив Володимир Зеленський. Він наголосив на необхідності укладення нової угоди про добросусідство між двома країнами. «Я не хочу, щоб наші народи й ми ризикували нашими відносинами. Відносини з Польщею сьогодні – одні з найбільш пріоритетних для України. Впевнений, що й найпотужніші за всю історію існування наших народів. І я дуже хочу, щоб у нас були договори не заради договорів, а конкретні, предметні, які можуть лише покращити наше життя, зміцнити відносини наших суспільств», – зазначив Володимир Зеленський. Він переконаний, що спочатку над таким документом мають попрацювати фахівці, після чого президенти двох держав перейдуть до політичної частини, зокрема до узгодження тих чи інших питань.
Також Анджей Дуда зауважив, що символічним було б підписати таку угоду до січня 2023 року, коли відзначатиметься 160-та річниця початку Січневого повстання, під час якого поляки та українці разом боролися проти панування Російської імперії. «Мені складно зараз говорити, чи вдасться до цього часу опрацювати нові рішення, але я впевнений в одному: ми сьогодні перебуваємо в зовсім іншій ситуації, і ця ситуація створює нову картину. Насамперед створює нову перспективу», – заявив він. «Було б великою помилкою, якби ми не використали цього шансу», – наголосив Анджей Дуда.
До Польщі виїхали понад 3,5 млн українців
Також Володимир Зеленський висловив упевненість, що всі необхідні рішення спочатку для статусу кандидата в члени ЄС, а потім і для повноправного членства України неодмінно будуть ухвалені. Зокрема, завдяки багатолітньому захисту Польщею українських інтересів на європейському континенті. «Я вдячний за вашу готовність, Анджею, здійснити разом з президенткою Словаччини Зузанною Чапутовою візити до європейських столиць з метою лобіювання питання членства України в Європейському Союзі, в країнах, як-то кажуть, «скептиках». Насправді вони не скептики, а майбутні оптимісти. Саме так бачу наше спільне завдання на цьому напрямку», – зазначив Володимир Зеленський.
Президент Польщі також наголосив, що Україна захищає не тільки себе, а й цілу Європу, а також пообіцяв зробити все можливе, щоб Україна стала членом ЄС. «Ви – українці. Ви – не біженці. Ви – наші гості. Ми зробимо все, щоб Україна стала членом Європейського Союзу», – сказав він. 

Кордони без черг

Під час візиту було досягнуто домовленості про двосторонню угоду, яка має спростити перетин кордону між країнами. Володимир Зеленський зазначив, що зараз українські міста стали побратимами польських, побратимами стали український і польський народи, а країни – сестрами. «Ми дійшли згоди найближчим часом втілити це й у відповідній двосторонній угоді. Спершу щодо спільного прикордонно-митного контролю, а згодом і єдиного умовного кордону, коли Україна буде членом Європейського Союзу», – сказав він.
Україні захищає не тільки себе, а й цілу Європу
Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України, пояснив, що польській стороні передана пропозиція щодо здійснення спільного контролю на всіх автомобільних пунктах пропуску (нині спільний прикордонно-митний контроль проводиться лише на чотирьох КПП). «Ми запропонували нашим польським колегам здійснювати спільний контроль на всіх КПП. Завдяки підходу «єдиного вікна» тривалість оформлення та очікування в черзі скоротиться у півтора раза, в чому зацікавлені обидві держави», – зазначив міністр. 
Він також висловив сподівання, що успішний досвід такої співпраці вдасться поширити на КПП з іншими державами-сусідами з ЄС. «Наша мета – повна лібералізація вантажних автоперевезень з Європейським Союзом», – наголосив Олександр Кубраков.

Жешув – перше «Місто-рятівник»

За останніми даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ), кількість українців, які внаслідок російського вторгнення були змушені залишити свої домівки та виїхати за кордон, сягнула понад 6,5 млн осіб. Більшість – понад 3,5 млн людей – поїхала до Польщі. До Румунії виїхали понад 961 тис. осіб, Угорщини – 644 тис., Молдови – понад 471 тис.,  Словаччини – 442 тис. Водночас понад 2 млн українців з 28 лютого повернулися з-за кордону на батьківщину.
Під час візиту до Києва Анджея Дуди Володимир Зеленський подякував польському сейму за нещодавно ухвалений закон про допомогу громадянам України, які виїхали до Польщі через російську агресію. «Це безпрецедентне рішення, за яким наші громадяни, які вимушено переїхали до Польщі, отримають майже такі ж права та можливості, як і громадяни Польщі. Легальне проживання, працевлаштування, навчання, медична опіка і соціальні гарантії. Це великий крок і жест великої душі, на які здатен тільки великий друг України», – наголосив український президент.
Він подякував усім полякам за допомогу українцям, які були вимушені рятуватися від війни, і зауважив, що після перемоги із задоволенням відвідає ті польські міста, які відзначилися у підтримці України та наших громадян у ці складні часи. Очевидно, першим стане Жешув, адже напередодні Володимир Зеленський підписав указ про присвоєння цьому польському місту звання «Місто-рятівник». «Я ввів спеціальне почесне звання «Місто-рятівник» для міст-партнерів нашої держави, які сьогодні роблять неможливе для допомоги нам, для допомоги нашим людям, для допомоги нашій армії. Від імені всього українського народу я висловлюю велику подяку місту Жешуву – першому «Місту-рятівнику», – зазначив Володимир Зеленський.
Тривалість очікування в черзі на кордоні скоротиться у півтора раза
Також він заявив, що планує подати до Верховної Ради законопроєкт про статус і допомогу польським громадянам в Україні, аналогічний до ухваленого раніше сеймом Польщі щодо українців. Водночас український президент висловив сподівання, аби польським громадянам ніколи в житті не знадобилися всі ці переваги за таких умов – за умов війни. «Але ці закони мають велике символічне значення, які показують, що українці і поляки – рідні та рівні. І я впевнений, що депутатський корпус України підтримає цей закон – швидко і явною більшістю голосів», – підкреслив президент України.
Нагадаємо, що 13 березня в Польщі набув чинності спеціальний закон про підтримку громадян України, які прибувають до цієї країни через російську агресію. Він урегульовує питання щодо легальності перебування українців, які рятуються від війни, в Польщі та надання їм усебічної підтримки. 26 березня Анджей Дуда підписав три нові закони, які стосуються перебування та допомоги біженцям з України.

710 злотих для біженців

Також днями стало відомо, що українські біженці в Польщі можуть подати заявку на отримання грошової допомоги від International Rescue Committee (Міжнародного комітету порятунку) розміром, щонайменше, 710 злотих (приблизно 4860 грн). Водночас розраховувати на виплату можуть тільки ті громадяни України, які перетнули кордон з Республікою Польща після 24 лютого 2022 року. Виплата передбачає отримання 710 злотих на людину, плюс 610 злотих (приблизно 4180 грн) на кожного члена сім’ї. Перша частина виплати одноразова, друга буде надходити протягом трьох місяців.
Для реєстрації в програмі потрібен тільки штамп про перетин українського кордону, починаючи з 24 лютого 2022 року. Оформлені польські документи – наприклад, номер PESEL або номер банківського рахунку – не потрібні. Заявку потрібно подавати на спеціальному порталі IRC. Протягом двох тижнів після реєстрації прийде повідомлення про те, куди треба прийти, щоб заповнити спеціальну анкету. Після цього ще протягом двох тижнів з моменту заповнення анкети прийде повідомлення з кодом, який дозволить отримати гроші в будь-якому відділенні системи MoneyGram.

Анна Москва: Варшава розірвала газову угоду з москвою

Польща розірвала так звану Ямальську угоду з росією про постачання і транзит до Європи російського газу, яка діяла майже 30 років – з 1993-го. Нагадаємо, що 27 квітня російський монополіст «Газпром» повністю призупинив постачання газу болгарській компанії «Булгаргаз» та польській PGNiG у зв’язку з відмовою розраховуватися за газ у рублях всупереч укладеним раніше контрактам. У відповідь прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький висловив впевненість, що Польща здатна вже зараз повністю замінити російський газ.
У понеділок, 23 травня, Варшава офіційно оголосила про розірвання Ямальської угоди. «Коли росія відрізала нас від постачання газу, порушуючи тим самим положення угоди, польський уряд визнав: з огляду на невиконання її важливих положень, угода перестала діяти. Російська агресія проти України підтвердила своєчасність рішення польського уряду стати повністю незалежним від російського газу. Ми завжди знали, що «Газпром» – ненадійний партнер», – наголосила Анна Москва, міністерка клімату і довкілля Польщі.
За її словами, припинення дії Ямальської угоди «однозначно і безкомпромісно завершує історію польсько-російських газових відносин». Анна Москва підкреслила, що уряд Польщі послідовно реалізував стратегію диверсифікації джерел енергопостачання і так чи інакше готувався до кінця цього року остаточно відмовитися від купівлі російського газу. Міністерка наголосила, що Ямальський газопровід продовжуватиме функціонувати відповідно до європейського законодавства. Завдяки цьому на ньому діятиме так званий фізичний реверс, тобто здатність постачати газ до Польщі з Німеччини.
Так званий Ямальський контракт між Польщею та росією, що був підписаний у 1993 році та згодом продовжений у 2010-ому, передбачав постачання щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з формулою «бери або плати» (take-or-pay), яку «Газпром» нав’язав польській компанії, PGNiG мусила купувати щороку (до кінця 2022-ого) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5572 / 1.64MB / SQL:{query_count}