Труднощі із санкціями

Євросоюз готовий запровадити нафтове ембарго проти росії. Але є Угорщина…

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після засідання ради міністрів закордонних справ країн Євросоюзу 16 травня заявив, що ЄС вже готовий взятися за сьомий пакет санкцій проти росії. Але є дуже важливе «але». Станом на 16 травня представники країн ЄС ще не змогли остаточно домовитися про шостий пакет антиросійських санкцій. Головним питанням на цьому етапі запровадження обмежувальних заходів проти кремля стало нафтове ембарго. І в ЄС, як відомо, не всі підтримують такий крок. Проти, як також уже давно відомо, Угорщина. Тамтешня влада свою позицію намагається пояснити економічними чинниками. Мовляв, від нафтового ембарго проти росії буде більше втрат для Угорщини, аніж впливу на власне росію. Звучить це все переконливо хіба що для угорських виборців тамтешнього прем’єра і давнього друга путіна Віктора Орбана. Свою проросійську позицію нинішній угорській владі неможливо приховати.

Що передбачає шостий пакет санкцій? 

Потрібно нагадати, що шостий пакет санкцій проти росії президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн представила ще 4 травня. Цей пакет передбачає поступову заборону імпорту російської нафти впродовж шести-восьми місяців. Окрім цього, під час представлення цього пакету санкцій у Європарламенті Урсула фон дер Ляєн також повідомила про включення до санаційного списку «високопоставлених військових офіцерів та осіб, що скоїли воєнні злочини в Бучі, а також тих, хто винен у нелюдській облозі міста Маріуполь».
Також йдеться про остаточне відключення від SWIFT одного із найбільших російських банків – Сбербанку, на який припадає близько 37 відсотків усього банківського сектору росії. А ще заборона на надання європейськими установами будь-яких фінансових або консалтингових послуг для російських компаній. І також боротьба із російською пропагандою.
«Ми забороняємо діяльність на наших ефірних хвилях трьох великих російських мовників державній власності. Їм не буде дозволено поширювати свій контент у Європейському Союзі у будь-якому обсязі або формі, – через кабель, супутники або Інтернет, або через додатки смартфонів. Ми ідентифікували ці телевізійні канали як засоби для агресивного поширення путінської брехні та пропаганди. І ми не повинні надалі надавати їм сцену для розповсюдження цієї брехні», – заявляла на початку травня Урсула фон дер Ляєн. 
І ось із цього часу країни ЄС домовляються про запровадження шостого пакету антиросійських санкцій. Та виходить дуже повільно. «Львівська Пошта» уже повідомляла про те, що минулого тижня Урсула фон дер Ляєн особисто прибула до Угорщини, щоб укотре спробувати переконати місцевого прем’єра Орбана долучитися до нафтового ембарго ЄС проти росії. Але безрезультатно. Питання нафтового ембарго проти росії досі не ухвалене Євросоюзом.
«Були передбачені винятки для Чехії, Словаччини та Угорщини, що дуже сильно залежать від імпорту російської нафти. Прага могла б запровадити ембарго з липня 2024 року, а Будапешт і Братислава - із 2025-ого. За даними національного статистичного агентства Чехії, в 2021 році близько половина всієї нафти, яку було спожито країною, надходила з росії. В Угорщині частка російської сировини становить приблизно 65%, для Словаччини, за інформацією національного оператора Transpetrol, росія є єдиним джерелом сирої нафти. Насправді варіанти позбутися залежності від поставок з країни-агресора існують. Так, у Празі заявили, що заміною купівлі російської нафти можуть бути розширення постачання нафтопроводом TAL, який проходить з італійського Трієста… У Братиславі наразі не озвучили ймовірних варіантів заміни, але наголосили, що готові долучитися до запропонованого Євросоюзом ембарго на російські енергоносії… Натомість Будапешт уперся, мов той віслюк. Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан не полінувався написати листа очільниці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляйєн, в якому назвав прийняття шостого пакета санкцій ЄС проти росії «історичною помилкою», – повідомляла «Львівська Пошта».

Лише одна країна проти

Угорська влада продовжувала озвучувати різні свої забаганки, за якими явно помітний захист інтересів кремля. «Європейська комісія спричинила проблему своєю пропозицією, тож з боку Угорщини справедливо очікувати, що ЄС запропонує рішення: профінансувати інвестиції та компенсації за зростання цін, що потребує повної модернізації енергетичної системи Угорщини в суму 15-18 мільярдів євро», – заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто перед засіданням ради міністрів закордонних справ країн Євросоюзу 16 травня.
Раніше той же Сійярто говорив про те, що Угорщині потрібно 700-750 мільйонів євро для позбавлення залежності від російської нафти. А також він заявляв про те, що введення нафтового ембарго проти росії було б реалістичним лише в тому випадку, якби воно стосувалося тільки морських транспортних шляхів, а трубопровідний транзит був би повністю звільнений. 
Тобто, угорська влада начебто торгується, щоб отримати більше грошей від ЄС для себе, але, водночас, демонстративно шукає шляхи як допомогти росії полегшити вплив нафтового ембарго. Пропозиції Угорщини є просто абсурдними.
16 травня міністри закордонних справ країн Євросоюзу погодили виділення Україні додаткових 500 мільйонів євро з Європейського фонду миру, але так і не погодили шостий пакет санкцій проти росії. «Ми продовжимо впроваджувати санкції проти Росії, щоб зробити ціну вторгнення непідйомною для кремля. Ми продовжуємо дискусії. На жаль, сьогодні було неможливо досягти угоди, щоб фіналізувати шостий пакет санкцій. Питання повернеться до Комітету постійних представників, і посли продовжать дискусії. Ми залишаємося з тими ж складнощами – одностайності щодо ембарго на нафту», – зазначив після засідання верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель. Він також сказав, що «Угорщина пояснила свою позицію не з політичного погляду, а з економічного погляду».
Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив про те, що Угорщина залишається єдиною країною ЄС, що блокує нафтове ембарго проти росії. Перед засіданням він заявляв про те, що накладення на росію санкцій на торгівлю газом та нафтою слугує найкращим інтересам Європи, не лише України.
Голова МЗС Литви Габріеліус Ландсбергіс також заявив, що ЄС є «заручником однієї країни-члена». Зрештою, ми уже знаємо, що 16 травня позитивного рішення не було. І станом на момент підготовки цього матеріалу важко було спрогнозувати коли і як ЄС зможе дотиснути Угорщину та затвердити рішення про нафтове ембарго проти росії. Жозеп Боррель зазначав, що для погодження «технічних деталей» знадобиться ще до двох тижнів.
«Я не вірю в те, що шостий пакет санкцій може бути ухвалений без нафтового ембарго. Україна проти ухвалення шостого пакету без нафтового ембарго. Я переконаний, що нафтове ембарго буде представлене. Єдиним питанням залишається коли, і якою буде ціна, яку Європейський Союз буде змушений заплатити, щоб це відбулося. Але загальна динаміка стосовно санкцій проти росії є незворотною. Є загальне розуміння, що санкційний тиск має тривати та нарощуватися, поки Україна не переможе у цій війні… Я думаю, що це ЄС має надсилати послання прем’єр-міністру Орбану. Я не можу втручатися та примушувати їх приймати те або інше рішення. Моя робота – знаходити аргументи та переконувати. Ми не погоджуємося з тим, що (нафтове) ембарго не прийнято. Нам зрозуміло, звідки взялася ця проблема. Але час спливає. Щодня росія заробляє гроші та інвестує їх у війну…. Цю проблему Європейський Союз має вирішувати сам», – заявив глава українського МЗС Дмитро Кулеба. 
Як бачимо, у кремлі поки можуть гордитися угорською владою. Путін може навіть квіти Орбану і Сійярто послати. Вони ж бо заслужили на подяку від рашистів.

«Вбийте російський експорт»

Що ж, залишається сподіватися, що решта країн ЄС швидко знайде спосіб як перестати бути «заручниками» однієї Угорщини. Передумови для цього є. Зрештою, цей текст ми починали із того, що низка країн ЄС вже готується до узгодження сьомого пакету санкцій проти росії. Принаймні про це заявив Дмитро Кулеба, який також розповів ЗМІ, що представив своїм колегам пропозиції щодо майбутніх антиросійських санкцій.
«Я ціную готовність всіх держав-членів, які висловили готовність розпочати роботу над сьомим пакетом санкцій, як тільки буде прийнятий шостий пакет. Це надихає. Одну з цих опцій може бути підсумовано в трьох словах: вбийте російський експорт. Коли поглянемо на структуру економіки, то бачимо, що поки росія експортує свій газ, нафту та інші товари, такі як залізні та інші матеріали, вона матиме гроші для продовження війни. Щоб зупинити російську військову машину, ми повинні позбавити путіна грошей. Це те, що його турбує: гроші і влада, якщо ми заберемо його гроші, йому залишиться влада з порожніми кишенями. Це справді єдиний шлях зупинити війну: позбавити його доходів», – наголосив міністр закордонних справ України.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5301 / 1.62MB / SQL:{query_count}