Покарання буде невідворотним

Через воєнні злочини, скоєні росією на території України, до Міжнародного кримінального суду вже звернулися 42 держави

Всі діяння, які російські військові чинили на тимчасово зайнятих ними територіях, про які стало відомо після звільнення населених пунктів українською армією, підпадають під визначення «воєнні злочини». Про це наголошує Денис Малюська, міністр юстиції України. «Щодо типів таких злочинів, то їх було багато. Усі вони перераховані і в Женевських конвенціях, і в Римському статуті – договорі, яким керується Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі. Типів таких злочинів було багато, і йдеться не лише про геноцид, а й про зґвалтування, про вбивство мирних громадян, не пов’язане з геноцидом, про викрадення майна. Все це є воєнними злочинами, на які поширюється юрисдикція МКС», – зазначив Денис Малюська. 

Французькі жандарми у Львові

За його словами, докази воєнних злочинів росіян в Україні будуть надані не лише МКС, а й державам-партнерам, які ведуть власне розслідування. «Це не тільки Україна чи наші сусіди. Також окремо є близько 10 країн, які самостійно розслідують злочини рф, вчинені на території України, а також у рамках Спільної слідчої групи разом з українськими правоохоронцями і прокуратурою», - наголосив міністр.
Близько 10 країн самостійно розслідують злочини рф
Серед таких держав, зокрема, Франція. В понеділок, 11 квітня, до Львова прибув загін технічних та наукових жандармів з цієї країни, які займатимуться розслідуванням воєнних злочинів російських окупантів у Київській області. «З гордістю вітаємо у Львові загін технічних та наукових жандармів, які прибули на допомогу своїм українським побратимам у розслідуванні воєнних злочинів, скоєних навколо Києва. Франція – перша, хто надає таку допомогу», – повідомив Етьєн де Понсен, посол Французької Республіки в Україні.
Робота над підготовкою процедури покарання для кремлівського ката і його посіпак, які не задумуючись виконували злочинні накази, не припиняється ні на хвилину. 11 березня президент Володимир Зеленський провів зустріч з експертною групою, що опрацьовує питання створення спеціального механізму судового розгляду та досудового розслідування всіх воєнних злочинів, які скоюють російські агресори на території України. Про це повідомила пресслужба глави держави. 
Андрій Смирнов, заступник керівника Офісу президента України (ОПУ), доповів про готовність спільно з профільними міністерствами презентувати модель створення спеціальних міжнародних інструментів судового розгляду злочинів агресії росії проти України, а також механізму отримання компенсацій для постраждалих громадян. Ці моделі готові для подальшого обговорення з міжнародними партнерами України.
Підготовка процедури покарання для кремлівського ката не припиняється ні на хвилину
Під час зустрічі також обговорили питання започаткування спеціального міжнародного військового трибуналу, який зміг би дати юридичну оцінку доказам агресії рф проти України, що є очевидними. Було наголошено, що створення такого механізму жодним чином не перешкоджає юрисдикції МКС, від якого Україна чекає рішень щодо злочинів геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності. Також ішлося про створення спеціального механізму у формі арбітражу щодо компенсацій за збитки, яких завдала Україні агресія росії.
Як писала «Львівська Пошта», президент Володимир Зеленський підписав указ про створення спеціальної юридичної групи, яка забезпечуватиме позови України в міжнародних юрисдикціях щодо воєнних злочинів, які рф чинить на території України. «Це все має чітку кваліфікацію. Ознаки геноциду. Це воєнний злочин, це ядерний тероризм. Готуються відповідні позови. Група сформована. Вона приступила вже до саме юридичних процедур і переведення цього в юридичну площину. Тому покарання обов’язково буде, і від сьогодні це все вже структуровано проводиться», – заявив раніше Андрій Сибіга, заступник голови ОПУ.

Злочини, від яких холоне кров

Наразі визначити точну кількість жертв рашистів неможливо. Багато населених пунктів досі окуповані або перебувають в блокаді, на звільнених територій постійно виявляють все нові й нові братські поховання жертв окупантів. Лише в Бучанській громаді, чиє населення до війни становило 36 тис. осіб, російські нелюди вбили понад 400 жителів, повідомив Олександр Павлюк, голова Київської обласної військової адміністрації. 
«Кількість загиблих ми досі не можемо встановити. Від півночі до півдня країни – в усіх районах, куди досягали російські снаряди, досягали бомби, досі триває розбір завалів. На частині нашої території ще тривають активні бойові дії. Росія готує новий наступ, сподіваючись все ж таки зламати наш національний опір. Окупанти сконцентрували десятки тисяч солдатів та колосальну кількість техніки, щоб спробувати завдати нових ударів», – заявив у понеділок, 11 квітня, Володимир Зеленський у відеозверненні до Національної асамблеї Республіки Корея, інформує пресслужба президента.
За словами глави держави, нині найгірша ситуація в Маріуполі. «Це було півмільйонне місто. Півмільйона людей. Окупанти заблокували його й не дозволяли навіть завозити туди їжу й воду. Намагалися захопити його найбільш жорстоким способом – просто знищити все, що є в місті. Маріуполь зруйнований. Там десятки тисяч загиблих. Але навіть попри це росіяни не зупиняють наступальну операцію. Вони хочуть зробити так, щоб Маріуполь був показово знищеним містом», – сказав Володимир Зеленський.
Також він же наголосив, що зафіксовані сотні випадків зґвалтувань, скоєних російськими загарбниками, зокрема неповнолітніх дівчат, дітей і навіть немовляти (!). Непоодинокі факти жорстоких зґвалтувань мирних мешканців, у тому числі, неповнолітніх, підтвердила і Людмила Денисова, уповноважена Верховної Ради з прав людини. «Рівень жорстокості армії терористів та катів рф не має меж – зґвалтовані діти. Немає такого місця ні на землі, ні в пеклі, де рашистські злочинці зможуть сховатися від розплати», – заявила Денисова. Вона нагадала, що зґвалтування суворо заборонені статтею 27 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.
Наразі визначити точну кількість жертв рашистів неможливо
«У звільнених районах України продовжується робота з фіксації і розслідування воєнних злочинів, скоєних рф. Майже щоденно знаходять нові масові поховання вбитих. Тисячі жертв, сотні випадків жорстоких катувань. Трупи людей досі знаходять в каналізаційних люках і підвалах. Зв’язані, понівечені тіла. Є села, колись достатньо великі, а зараз залишилися практично без мешканців. Сотні дітей-сиріт. Щонайменше сотні дітей, бо ми ще не знаємо точної кількості жертв. Зафіксовані сотні випадків зґвалтувань, в тому числі неповнолітніх дівчат і зовсім маленьких дітей, і навіть немовляти. Про це просто страшно зараз говорити, але це правда, і це було», – сказав Володимир Зеленський у вівторок, 12 квітня, у своєму зверненні до парламенту Литви.

Головний кат – путін

У кремлі якось намагаються відкараскатися, списуючи надлюдську жорстокість на «воєнну необхідність». Але правду приховати не вдається. На телеканалі SkyNews опублікували запис, на якому дмитру пєскову, офіційному речнику головного кремлівського ката, демонструють відео, де видно, як російський танк упритул розстрілює жінку на велосипеді в Бучі. Головний кремлівський брехун почав щось белькотіти, мовляв, а «хто казав, що танк російський». Тоді ведучий показав йому збільшений кадр, де на броні чітко видно зловісну літеру V.
Надії путіна та його найближчого оточення на те, що в майбутньому вдасться все списати на «шісток» у погонах, не справдяться. Саме президент рф особисто причетний до масштабних воєнних злочинів і звірств в Україні, заявило у вівторок, 12 квітня, посольство США в Україні. «Без сумніву, питання скоєння широкомасштабних воєнних злочинів і звірств в Україні безпосередньо стосується російського президента», – зазначили американські дипломати.
Рівень жорстокості армії терористів та катів рф не має меж
Процес міжнародного покарання кремлівського ката вже запущено. Як писала «Львівська Пошта», 4 березня було проголошено Декларацію про створення Спеціального трибуналу для покарання злочину агресії проти України подібно до Лондонської декларації 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу.
«Прокурор Міжнародного кримінального суду започаткував розслідування вбивств та інших воєнних злочинів, що були скоєні окупаційними силами російського агресора. Райони, про які ми говоримо, були під окупацією та під контролем агресора, російських військ. Тож, ніхто, окрім них, не міг здійснити всі ці звірства», – наголосив тоді Пітер Стано, речник Єврокомісії.
Минулого тижня, на полях зустрічі міністрів закордонних справ держав G7 Анналена Бербок, міністерка закордонних справ Німеччини, вказала: «Ми єдині перед воєнними злочинами, свідком яких став світ останні кілька днів: ми будемо працювати разом, щоб розслідувати ці злочини, притягнути винних до суду і надати будь-яку підтримку, необхідну для їх розслідування».
Саме президент рф особисто причетний до масштабних воєнних злочинів і звірств в Україні
Філіп Сендс, британський юрист, який працював у Міжнародному суді ООН та Європейському суді з прав людини, стверджує, що обвинувачення верхівці рф за розв’язання війни може бути висунуте навіть до літа цього року. За його словами, зараз він працює в неофіційній групі радників з п’яти країн, які в співпраці з юридичними радниками з України вивчають можливості того, яким чином може бути створений міжнародний трибунал, і як він буде функціонувати.
За його словами, це не може відбутися через Раду Безпеки ООН, тому що росія заблокує будь-яке рішення. «Тому треба шукати інші шляхи. Це можете бути зроблено двома способами, які базуються на прецедентах, іншими словами – на моделях, яким вже слідували раніше. Перший варіант – угода між Україною та міжнародною організацією. Це може бути ООН, Європейський Союз, Рада Європи. І це та модель, яка використовувалася в Сьєрра-Леоне та Косово. Другий варіант – угода між Україною та іншими країнами, які готові приєднатись. Це Нюрнберзька модель. Ми розробили чорновий варіант, який може містити обидві моделі. Спрощує справу те, що обидві моделі мають прецеденти. Оскільки міжнародна спільнота дуже консервативна, і якщо чогось ніколи не було раніше, дуже малоймовірно, що це станеться», – розповів Філіп Сендс в інтерв’ю Європейській правді.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5038 / 1.64MB / SQL:{query_count}