Несподівані союзники України

Азербайджан розпочав наступ у зоні відповідальності «миротворців» рф, а в Японії згадали про Курили

Приклад українських героїв, які дають гідну відсіч «другій армії світу», схоже, надихнув й інші країни висловити свої задавнені претензії до росії. Не встигло турецьке видання Haber Global повідомити, що чотири бойові літаки типу Су-30 вилетіли з Вірменії й відправилися до рф «для використання в Україні», як Азербайджан пішов у наступ на території самопроголошеної Нагірно-Карабаської республіки (НКР), яку підтримує Вірменія. Причому зробив це в зоні відповідальності так званих російських «миротворців».

Кавказький вузол

Підступні вірмени (за деякими даними, основний маршрут перевезення сирійських бойовиків в Україну пролягає через авіабазу «Еребуні» у Вірменії на Моздок у Північній Осетії) одразу кинулися в ноги путіну, мовляв, допоможи – ти ж обіцяв. Колишній КДБіст традиційно вдав, що геть про все забув. А в Баку зробили жорстку заяву, порадивши нікому не втручатися в ситуацію, оскільки територія НКР визнана ООН та іншими міжнародними організаціями частиною Азербайджанської республіки.
Основний маршрут перевезення сирійських бойовиків в Україну пролягає через Вірменію
Єреван навряд чи може розраховувати на військову допомогу від рф у протистоянні з Азербайджаном, оскільки москва перекинула свої війська до України, впевнений Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки та оборони (РНБО) України. «Байрактари» не тільки сьогодні «прасують» орків на нашій території, вони відпрацювали і в Нагірному Карабасі. Вірменія звертається до російської федерації, щоб вона допомогла військами. Але я можу сказати, що вони звідти війська знімали і відправляли сюди, на нашу країну. Ми відстежували ці колони і ми розуміємо, що сьогодні та допомога, яку рф обіцяла Нагірному Карабаху та Вірменії, навряд чи з’явиться», – розповів Данілов.

Неспокійний Далекий Схід

Секретар РНБО також нагадав, що після останніх заяв Японії щодо приналежності чотирьох Курильських островів, рф розпочала там військові навчання. Нагадаємо, що після Другої світової війни мирний договір між СРСР та Японією так і не був підписаний. Токіо вважає чотири острови Курильського архіпелагу окупованими територіями, а обидві країни де-юре досі перебувають у стані війни. Вже багато років офіційний Токіо намагався не згадувати про Курили, але після вторгнення рф в Україну японський прем’єр-міністр Фуміо Кісіда вперше за довгий час порушив у публічній площині питання приналежності спірних островів. До того ж Японія ще й не просто приєдналася до західних санкцій, а запровадила чималий пакет власних.
Японія не просто приєдналася до західних санкцій, а й запровадила чималий пакет власних
Минулого тижня президент України Володимир Зеленський виступив перед парламентом Японії. Він подякував країні за допомогу, а також заявив про необхідність створення нових гарантій безпеки, які б діяли щоразу в разі загрози миру. «Я вдячний вашій державі за принципову позицію в такий історичний момент. За реальну допомогу Україні. Ви стали першими в Азії, хто почав дуже сильно тиснути на росію для відновлення миру, хто підтримав санкції проти рф. І я закликаю вас продовжувати це робити», – звернувся до японських парламентарів президент України.

Другий фронт: прогнози невтішні

Олексій Данілов зазначив, що активізація низки країн щодо повернення своїх територій, які свого часу окупувала росія, суттєво допомогла б Україні. «Якщо будуть відкриватися другі фронти для російської федерації, які вона штучно створила власними діями за свою коротку історію, вони нам будуть дуже якісно допомагати. Якби і Молдова, і Грузія, і всі сьогодні займалися б поверненням своїх територій... До того ж Польща поки не на офіційному рівні вже виступила з претензіями на Калінінградську область. Це б нам точно допомагало б, тому що їм було б чим займатися, крім того, щоб знищувати наші міста і села, вбивати наших дітей і жінок», – заявив секретар РНБО.
Грузія і Молдова після вторгнення рф поводять себе не зовсім дружньо щодо України
На жаль, сподіватися на відкриття «других фронтів» не варто. Таку думку висловив військовий оглядач Олександр Коваленко, пише Телеграф. Він уточнив, що Молдова та Грузія наразі надто слабкі в політичному плані для розв’язання проблем щодо Придністровської молдовської республіки (ПМР), Південної Осетії та Абхазії. «Про Курили взагалі не може йтися, хіба що на рівні демагогії», – додав він.
Дійсно, і Грузія, і Молдова після вторгнення рф поводять себе, м’яко кажучи, не зовсім дружньо щодо України. Офіційний Тбілісі довгий час блокував виліт добровольців, які були готові воювати за Україну і відмовився приєднуватися до міжнародних санкцій проти країни-окупанта. Президентка Молдови Мая Санду також ніби дністерської води в рот набрала. Замість неї відбріхувався міністр закордонних справ Ніку Попеску, який заявив, що його країна «робить все для того, щоб Молдова залишилась за межами цієї війни, щоб був мир і стабільність у Молдові».
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5277 / 1.58MB / SQL:{query_count}