Ні руБЛЯ кремлівському диктатору!

Міжнародні санкції вже почали гальмувати економіку країни-агресора

Держави-члени G7 відхилили вимогу путіна платити за газ рублями. Про це заявив Роберт Габек, міністр економіки Німеччини, після віртуальної зустрічі з міністрами енергетики держав-членів G7. Тим часом міжнародні санкції не просто вдарили по економіці рф, але й створили великі проблеми для головної цяцьки навіженого кремлівського диктатора – військово-промислового комплексу (ВПК).

Газова дуля для кремля

Минулого тижня путін виступив з вимогою перевести оплату за постачання російського газу «недружнім країнам» (тобто тим, які запровадили проти рф санкції через війну проти України, загалом таких понад 50) в рублі, відмовившись від «використання в таких розрахунках усіх валют, що скомпрометували себе». За його словами, країни, які отримують російський газ, мають купувати рублі за долари чи євро на внутрішньому валютному ринку РФ. 
Отже, влада рф сподівалася уникнути ризику арештів на іноземних рахунках валютної виручки за газ, оскільки, за планом москви, вона мала б відразу зараховуватися на рахунки російських банків у процесі обміну на рублі. Західні партнери дійсно розглядали (й досі розглядають) арешт грошей за російський газ як один з варіантів ослаблення країни-терориста.
Країни G7 навідріз відмовилися виконувати кремлівську захцянку
Міністри G7 погодилися, що така вимога є одностороннім порушенням наявних контрактів й навідріз відмовилися виконувати кремлівську захцянку. «Спроба путіна нас розділити очевидна. Але ми цього не дозволимо, відповідь країн G7 зрозуміла: контракти будуть дотримані», – заявив Роберт Габек. На запитання про можливий бойкот постачання з боку рф він відповів: «Ми готові до будь-яких сценаріїв».
У москві тим часом намагаються діяти в стилі добре знайомих путіну пітерських гопників, сподіваючись «взяти всіх на понт». Дмитро пєсков, речник кремля, з традиційно дурнуватим виразом обличчя заявив, що рф не збирається «займатися благодійністю». На уточнювальне питання, чи збирається рф повністю перекрити постачання блакитного палива, якщо за нього не платитимуть рублями, пєсков відповів: «Немає оплати – немає газу».

Без вагонів, танків та КамАЗів

Через міжнародні санкції в рф зривається виконання оборонного замовлення. Про це повідомило Головне управління розвідки (ГУР) Міністерства оборони України. «У рф терміново збирають дані про державні контракти в межах оборонного замовлення, які перебувають на грані зриву через санкційний тиск. Як випливає з вимоги начальника управління військових представників міноборони рф, яка надійшла до оборонних підприємств держави окупанта, нездатність продовжувати виробництво пов’язана зі зростанням цін на сировину, матеріали і комплектуючі», – інформує пресцентр ГУР.
Зазначається, що протягом останніх десятиліть військове виробництво та «переозброєння» путінської армії стало можливим завдяки масовій закупівлі іноземних технологій, матеріалів та електроніки. «Без цих можливостей продовжувати виробництво сучасної зброї (ракет, танків, літаків) стало фактично неможливим», – наголосили в українській розвідці.
У москві намагаються діяти в стилі пітерських гопників
Наочний приклад – 29 березня шведська компанія SKF, найбільший світовий виробник підшипників, заявила про зупинку свого заводу в рф. «SKF володіє великим заводом у Твері та досі не робила офіційних заяв щодо виходу з рф. Власне, тому ми й планували пікетування їхнього офісу. Але зараз стало відомо, що SKF таки зупинила свій завод. Постачання підшипників припинилось», – повідомив Дмитро Дубілет, ексміністр Кабінету Міністрів України. За прогнозами експертів, товарних запасів підшипників у рф лишилось на один-два місяці.
Дубілет пояснив, що питання підшипників – не лише економічне, але й суто військове. Підшипники – один з важливих елементів для виробництва залізничних вагонів, які відіграють ключову роль у російських військових перевезеннях. Також ці деталі постачаються на КамАЗ – це основний виробник автомобільної техніки для армії країни-окупанта.
Через санкції в рф зривається виконання оборонного замовлення
Зрештою, в цього автомобільного гіганта й так вистачає проблем. «На сьогодні яскравим прикладом «технологічної незалежності» та «імпортозаміщення» рф став завод КамАЗ. Сучасні моделі, які випускалися заводом, комплектувалися двигунами Cummins (США), коробкою передач ZF (Німеччина) та паливною апаратурою Bosch (Німеччина). Наразі на КамАЗі вимушені повернутися до випуску моделей 1960-х років, які росіяни назвали «класичними», – зазначили в ГУР. 
За даними української військової розвідки, вже понад 20 підприємств російського ВПК повністю або частково зупинили свою діяльність через відсутність деталей і комплектуючих. Зокрема, призупинили роботу концерн «Уралвагонзавод» та Челябінський тракторний завод, які спеціалізуються на виготовленні та ремонті танків, а також іншої броньованої техніки для потреб російських збройних сил. Експерти кажуть, що західні санкції матимуть аналогічний каскадний ефект щодо всього ВПК окупантів. Мовиться не тільки про унеможливлення виробництва озброєння, що з’явилось у 2000-х роках, а навіть про серйозні проблеми з поточним ремонтом виготовленої раніше техніки та озброєння.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5625 / 1.58MB / SQL:{query_count}