Біженці: хтось допомагає, хтось хоче нашкодити

Кількість українців, які подалися до країн ЄС, перевищила три мільйони осіб

Загалом кількість людей, які покинули свої домівки в Україні через руйнівну війну росії, або всередині країни, або як біженці за кордон, сягнула 10 мільйонів. Про це заявив Філіппо Гранді, верховний комісар ООН у справах біженців. До країн-членів Європейського Союзу (ЄС) уже прибуло 3,3 млн українських біженців (із них 1,5 млн дітей). Про це повідомила Ілва Йоганссон, комісар ЄС з внутрішніх справ.
Водночас з початку війни в Україну повернулось майже 400 тис. осіб, з них 80% – чоловіки. Про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. «Більшість з них під час спілкування з прикордонниками або представниками засобів масової інформації чітко зазначають, що вони не можуть лишатися осторонь тієї ситуації, яка склалась навколо їхньої країни. Вони обов’язково вступлять до лав Збройних сил України або до територіальної оборони, або у інший можливий для них спосіб будуть сприяти тому, щоб Україна перемогла», – наголосив Андрій Демченко.

Підла тактика путіна

Найбільше українців прибуло до Польщі – 2 млн осіб (половина – діти), також 600 тис. – до Румунії, 270 тис. – до Угорщини, 270 тис. – до Чехії, 220 тис. – до Словаччини. Ілва Йоганссон зауважила, що ця ситуація безпрецедентна, тож її не можна порівняти зі ситуацією 2015 – 2016 років, коли за два роки до ЄС з різних країн світу прибуло менше ніж 2 млн біженців. «Зараз ми бачимо 3,3 мільйона менше ніж за чотири тижні», – наголосила вона і додала, що це створює додатковий тиск на суспільства в країнах ЄС.
З початку війни в Україну повернулось майже 400 тис. осіб
Натомість Жозеп Боррель, високий представник ЄС, заявив, що влаштовуючи терор мирного населення України, путін намагається використати вимушених біженців як зброю та інструмент тиску на ЄС. «Я переконаний, що путін використовує біженців як інструмент, як зброю, надсилаючи до нас якомога більше людей. Росіяни руйнують міста, створюють жах для цивільних людей та примушують їх рятуватися. Але ми готові допомогти всім їм. Це асиметричне навантаження, тому що деякі з країн-членів ЄС, які опинилися на передньому краї, мають найбільший потік українських біженців на кордоні. Але всі країни-члени ЄС перебувають у повній солідарності щодо того, щоб прийняти цих людей», – наголосив Боррель.

Чехія: працевлаштування без проблем

Сусідні з Україною держави справді демонструють максимальне сприяння біженцям. За словами міністра внутрішніх справ Чеської Республіки Віта Ракушана, до його країни прибуло 270 тис. осіб, половина – діти. Водночас, за словами деяких губернаторів, кількість українських біженців становить вже близько 300 тис. людей. 
21 березня у Чехії набув чинності спеціальний закон, що регулює надання захисту та віз, працевлаштування, соціальне забезпечення, доступ до медичного обслуговування або освіти. Як повідомили Ceske Noviny, закон діятиме до кінця березня наступного року.
У Чехії почав діяти спеціальний закон щодо біженців
Іноземцям із країн, що не входять до ЄС, у Чехії зазвичай потрібні дозволи на роботу. За новим законом, біженці з України з візою (чеське МВС уже видало понад 200 тис. віз) мають такий самий статус, як й іммігранти з посвідкою на проживання. Їм не потрібно звертатися по дозвіл. Вони можуть шукати роботу, їм не потрібно йти до бюро з працевлаштування. Біженці також зможуть зареєструватися як безробітні. Потім бюро з працевлаштування надасть їм консультації та, у разі дотримання умов, підтримку та, за необхідності, перепідготовку та допомогу з працевлаштування.
Бюро праці вже запропонувало на своєму сайті 342 тис. вакансій. Три чверті – для людей без освіти або з базовою освітою. Близько 13 350 посад призначаються для студентів та 23 600 – для випускників середніх шкіл. Загалом 8800 посад припадає на сферу охорони здоров’я та 2200 – на освіту.
Новоприбулі також зможуть отримати гуманітарну допомогу розміром 5 тис. крон (225 USD) для забезпечення потреб та початку життя в Чеській Республіці. Вони мають право на це протягом місяця, в якому отримали візу.

Польща: обміняти гроші стало простіше

Українці в Польщі тепер зможуть конвертувати банкноти з гривні в польські злоті в межах програми місцевого центробанку для біженців, які натрапили на труднощі з обміном грошей. Як повідомило агентство Reuters з посиланням на Національний банк Польщі, багато обмінних пунктів і банків досі неохоче приймали гривню, зважаючи на надлишок української валюти через велику кількість біженців, які в’їжджають до Польщі, і занепокоєння щодо зниження її вартості. Згідно з повідомленням, банкноти номіналом 100, 200, 500 і 1000 грн будуть обмінюватися на загальну суму 10 тис. грн на особу.
Також 21 березня стало відомо, що президентська рада зі соціальних питань підготує для президента Анджея Дуди рекомендації щодо організації довготермінових громадських дій, що матимуть на меті допомогу біженцям з України. Професор Марек Римша, радник президента Польщі та голова ради зі соціальних питань, пояснив, що допомога, яка надається українцям, повинна бути такою, аби не допустити створення таборів для біженців. 
«Ці люди живуть у підвішеному стані між світом, з якого вони вийшли, і суспільством, де вони перебувають зараз. Феноменом нашої форми допомоги, яка почала надаватися відразу, є те, що такі табори не створюються, попри дуже велику кількість біженців», – цитує професора Римшу «Польське радіо».

Під загрозою – діти та жінки

На жаль, є й ті, хто сподівається скористатися напливом біженців з України для досягнення власних ганебних цілей. Представники агенції ООН з питань біженців попереджають, що найбільш вразливі категорії біженців можуть стати мішенню торговців людьми або потрапити в інші форми експлуатації. «Це ситуація, коли особи, такі як торгівці людьми, шукають собі вигоду», – цитує Голос Америки Джун-аг Гедіну-Вільямз, керівницю глобальних комунікацій Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).
«Війна в Україні призводить до масового переміщення та потоків біженців – умов, які можуть призвести до значного сплеску торгівлі людьми та гострої кризи із захисту дітей», – сказав Афшан Хан, регіональний директор ЮНІСЕФ у Європі та Центральній Азії. За його словами, діти-біженці вкрай уразливі, вони можуть бути відокремлені від своїх родин, їм може загрожувати експлуатація та торгівля. Останній аналіз, який провели ЮНІСЕФ та Міжвідомча координаційна група проти торгівлі людьми, показав, що 28% жертв торгівлі людьми – саме неповнолітні.
Гривні обмінюватимуть на злоті з розрахунку 10 тис. грн на особу
«Люди, які залишають Україну, перебувають в емоційному стресі, в них психологічна травма, страх, розгубленість. Це не просто про торгівлю людьми, є ризик викрадення, зґвалтування. Їх вразливість може бути використана в різних формах», – розповіла журналістам психологиня Крістіна Мінкулеску із організації Next Steps Romania, що надає підтримку жертвам торгівлі людьми.
Щоб посилити захист, ООН і волонтери створили інформаційні центри в сусідніх з Україною державах, названі Blue Dots, для надання основних послуг для сімей. ЮНІСЕФ також закликає уряди країн-сусідів посилити перевірку захисту дітей на кордонах і в ключових районах, наприклад, залізничних вокзалах, через які проходять біженці. «Крім того, ЮНІСЕФ закликає уряди покращити транскордонне співробітництво та обмін знаннями між прикордонниками, правоохоронними органами та органами захисту дітей, а також швидко виявляти розлучених з батьками дітей, впроваджувати процедури розшуку сімей та возз’єднання дітей, позбавлених батьківського піклування», – йдеться у повідомленні.
28% жертв торгівлі людьми – неповнолітні
Німеччина вже збільшила присутність поліціянтів на вокзалах, куди прибувають українці. «Це необхідно, щоб захистити українок від торговців людьми та злочинців на сексуальному ґрунті. Будь-хто, хто спробує скористатися бідою, має знати: ми відреагуємо на такі дії за всією суворістю закону», – наголосила в інтерв’ю виданню Bild am Sonntag Ненсі Фезер, міністерка внутрішніх справ Німеччини. За її словами, поліціянти чергують на вокзалах в уніформі та у цивільному одязі. «Всіх закликають негайно повідомляти про будь-яку загрозу та припиняти її», – додала вона.
Міська влада Берліна закликала українських біженців не приймати на головному вокзалі пропозиції грошей або надання місця для проживання від людей, що не мають знаків волонтерів, через побоювання, що їх можуть заманити до примусової проституції чи інших форм торгівлі людьми. «Зверніть увагу, що на головному вокзалі Берліна можуть діяти злочинці, які намагаються скористатися ситуацією, в якій опинилися біженці від війни. Поліція посилила свою присутність на головному вокзалі, щоб забезпечити вашу безпеку. Всіх, кому потрібна допомога або житло, закликають пройти до намету Welcome Hall Land Berlin на Вашингтонплац перед головним вокзалом», – йдеться в повідомленні на офіційному сайті міста (https://www.berlin.de/ukraine/en/arrive/), інформує Німецька хвиля.
Також зазначається, що дітей та молодь без супроводу ніколи не розміщують безпосередньо в приватних будинках, їх спочатку реєструють у центрі первинного прийому. В Берліні створено мобільну групу захисту дітей і молоді, яку можна впізнати за їхніми червоними жилетами з логотипом «Мобільна команда захисту дітей/молоді».
В Україні запустили чат-бот «Безпека жінок за кордоном». У боті представлені декілька категорій: телефони гарячих ліній протидії торгівлі людьми, адреси посольств, а також стаття, у якій мовиться, як розпізнати сексуальне насильство. Окрім цього, платформа пропонує список чатів для безпечного перетину кордону з контактами волонтерів, юристів і психологів.

Транспортні пільги для біженців

Єврокомісія опублікувала єдиним списком усі транспортні пільги, доступні для українців-біженців у різних країнах ЄС. Список розміщений останнім блоком на сторінці з корисною інформацією для громадян України, які у зв’язку з війною вирішили виїздити за кордон у країни Євросоюзу (https://ec.europa.eu). Переглянути доступні пільги на проїзд у потягах або громадському транспорті можна для 24 країн в алфавітному порядку.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5483 / 1.64MB / SQL:{query_count}