Увесь світ допомагає українським біженцям

За даними ООН, через розв’язану кривавим кремлівським диктатором війну Україну вже залишили три мільйони осіб

Найбільше людей переїхали до Республіки Польща (РП). За даними прикордонної служби цієї країни, з 24 лютого україно-польський кордон перетнули вже понад 1,6 млн біженців з України. Також багато людей знайшли прихисток в Угорщині, Словаччині, Румунії, Молдові та Німеччині.
Тимчасовий захист не означає отримання статусу біженця
Дані по кожній країні різняться та змінюються кожного дня. Хтось осідає в сусідніх з Україною державах, хтось мандрує далі до родичів чи друзів: до Італії, Іспанії, Нідерландів, Британії та навіть Швейцарії. Але всіх їх об’єднує одне: вони вірять, що вже незабаром навіжений кремлівський карлик зламає собі карк, і вони повернуться на Батьківщину. Зрештою, ніхто не сумнівається, що «все буде Україна!».

Тимчасовий захист та статус біженця: в чому різниця

Українці, які під час війни перетнули кордон ЄС, мають два варіанти: звернутися за тимчасовим захистом або отримати статус біженця. Міністерство закордонних справ (МЗС) України оприлюднило права українців, які вони отримують разом із тимчасовим захистом у країнах ЄС, та розповіли, куди звертатись. Детальна інструкція опублікована на фейсбук-сторінці міністерства.
Тимчасовий захист не означає отримання статусу біженця, втім, особи, які отримали тимчасовий захист в ЄС, можуть у будь-який час подати заявку на отримання статусу біженця. В МЗС звертають увагу, що статус біженця та статус особи під тимчасовим захистом суттєво відрізняються (у строках прийняття рішення про надання статусу, свободі вибору місця проживання, можливостях пересування, обсязі допомоги тощо). 
З огляду на те, що кожна країна імплементує ці міжнародні статуси у власне законодавство з певними відмінностями, МЗС рекомендує приймати рішення щодо отримання того чи іншого статусу лише після отримання повної інформації від офіційних органів країни вашого перебування. Закордонні дипломатичні установи України оприлюднюють контактну інформацію таких органів, а також посилання на відповідні першоджерела (зокрема, у перекладі українською) на інтерактивній мапі https://tripadvisor.mfa.gov.ua та сторінках посольств/консульств у фейсбуці.

Особи, на яких поширюється тимчасовий захист:

громадяни України, які вимушено покинули Україну 24 лютого 2022 року або після цієї дати в результаті військового вторгнення російських військ;
особи без громадянства та громадяни третіх країн, крім України, які користувалися міжнародним захистом або еквівалентним національним захистом в Україні до 24 лютого 2022 року;
члени сімей перших двох категорій, у тому числі чоловік/дружина (включаючи і незареєстровані шлюбні відносини, якщо такі відносини визнає відповідна держава ЄС) та їх неповнолітні неодружені діти або діти їх чоловіка/дружини (без різниці, чи вони народжені у шлюбі чи поза шлюбом, чи усиновлені), а також їх близькі родичі, які проживали разом з ними у складі сім’ї на момент вторгнення Росії до України, і які повністю або переважно перебували на утриманні осіб з перших двох категорій;
громадяни третіх країн, які легально проживали в Україні до 24 лютого 2022 року на підставі дійсного дозволу на постійне проживання, виданого відповідно до законодавства України, та які не можуть повернутися в безпечних та довготривалих умовах до своєї країни або регіону походження.

Права осіб, які користуються тимчасовим захистом:

дозвіл на проживання на період тимчасового захисту (на один рік з можливістю продовження);
доступ до роботи (вимоги очікування шість місяців на відміну від отримання статусу біженця в цьому випадку не має);
доступ до освіти. Діти до 18 років мають право навчатись у закладах освіти на рівні громадян країни перебування;
забезпечення житлом (заселення у центр чи надання засобів для проживання);
доступ до соціального забезпечення;
доступ до медичного обслуговування;
право на відповідну інформацію про тимчасовий захист;
можливість отримати статус біженця в майбутньому;
можливість повернутися в країну громадянства в будь-який момент. 
Конкретні права особи, яка звернулась за наданням тимчасового захисту визначаються внутрішнім законодавством конкретної країни ЄС. Тому для того, щоб ними скористатися, потрібно звернутися за дозволом на проживання до органів влади відповідної країни, які займаються питаннями тимчасового захисту. Там переміщеним українцям мають видати документ, який пояснює зрозумілою їм мовою їхній статус та права.

Польща: спецзакон для біженців

У РП набув чинності закон про підтримку громадян України, які прибувають до країни внаслідок війни, розв’язаної Росією. Чинність закону охоплює період з 24 лютого, коли РФ розпочала війну проти України. 
Зокрема, спецзакон передбачає надання біженцям з України ідентифікаційного коду (PESEL), їх перебування у Польщі визнаватиметься легальним упродовж 18 місяців. Через дев’ять місяців біженці зможуть подавати документи на отримання дозволу на тимчасове перебування в Польщі упродовж трьох років.
Андрій Дещиця, надзвичайний і повноважний посол України в Республіці Польща, повідомив, що із 16 березня отримати код PESEL можна буде в будь-якому органі муніципальної влади РП. «Однак я відразу ж прошу вас про терпіння. Незалежно від того, коли ви зареєструєтесь, ви отримаєте підтримку. Нас дуже багато, тому постараймося не скупчуватися в установах відразу ж першого дня. Польські чиновники зроблять все, щоб допомогти нам, але не зможуть впоратися з усіма відразу. Де шукати детальну інформацію? Перевіряйте її на довіреному державному сайті: gov.pl/ua, який оновлюється на регулярній основі», - повідомив дипломат.
Одноразова допомога біженцям у Польщі – 300 злотих
Відповідно до закону, українці зможуть легально працевлаштуватися, отримати доступ до безкоштовної медицини. Українські учні та студенти матимуть змогу продовжити навчання у школах та університетах. Завдяки новому закону особам, які нададуть біженцям з України житло та харчування, виплачуватиметься допомога з розрахунку приблизно 1,2 тис. злотих на місяць (близько 8,5 тис. грн). Допомога виплачуватиметься максимально упродовж 60 днів. Польська держава також виплатить одноразову допомогу біженцям з України з розрахунку 300 злотих (2,1 тис. грн) на одну особу.
У державному банку BGK буде створено спецфонд, з якого фінансуватиметься допомога для України. Крім того, в бюджеті РП буде створено цільовий резерв. Водночас спецзакон посилює кримінальну відповідальність за торгівлю людьми та сутенерство, скоєні під час війни в Україні.

Не скупчуйтеся в прикордонних регіонах

Громадяни України, які рятуються від війни з РФ у Польщі, можуть знайти прихисток у багатьох регіонах цієї країни, але не потрібно залишатися у прикордонних з Україною регіонах, де вже немає місць. «Я хочу звернутися до українців, які прибувають до Польщі, щоб вони не залишалися у прикордонних регіонах, у Підкарпатському (Жешув), Люблінському (Люблін), Малопольському (Краків) чи Мазовецькому (Варшава) воєводствах, а переїжджали в інші регіони Польщі, де також підготовлено відповідну інфраструктуру органами центральної та місцевої влади для прийому громадян України», – заявив Андрій Дещиця, посол України в Польщі.
Отримати код PESEL можна в будь-якому органі муніципальної влади
Він додав, що велика концентрація наших громадян у прикордонних з Україною воєводствах створює певне напруження в суспільстві і складнощі в отриманні вчасної допомоги. Андрій Дещиця зазначив, що ситуація з українцями, які прибувають до Польщі, є складною, але контрольованою. Всю необхідну допомогу українцям надають польські громадські та волонтерські організації, прикордонні служби Польщі. Зокрема, вони перевозять осіб, які пішки перейшли кордон, до великих спортивних залів, де можна отримати теплу їжу та напої, а також отримати інформацію, куди можна поїхати в інші регіони Польщі, аби отримати там житло.
Крім того, створюються умови для того, щоб діти шкільного віку могли навчатися, а для дітей дошкільного віку організовуються осередки, де вони могли б перебувати, поки батьки перебуватимуть на роботі. У Польщі також спрощується доступ українців до сфери медичного обслуговування. Зокрема, українці, які зареєструються через сторінку на урядовому порталі, отримають соціальний номер, який дозволятиме їм на тих же умовах, що й поляки, отримувати соціальну й медичну допомогу в Польщі.
«Тому, варто скористатися можливостями, які створюються  в інших регіонах Польщі, й направлятися у ті регіони, де ще не так багато наших громадян і де більше можливостей знайти місце для проживання і роботу», – підкреслив український посол.
У РП спрощується доступ українців до сфери медобслуговування
Схожа проблема виникла і в Чехії. «Країна вже не справляється з тим потоком біженців. Прага вже переповнена, тут не можна вже знайти місце проживання. Тут не можна вже знайти школу для українських дітей. І ми, як посольство, і чеський уряд закликаємо українських громадян не концентруватися у Празі», – заявив Євген Перебийніс, надзвичайний і повноважний посол України в Чеській Республіці.
Він закликав співвітчизників не зупиняти в чеській столиці, а їхати далі в регіони країни. «Закликаємо їхати в регіони, де не менш сердечно приймають, але там ще залишилось трохи місць», - зазначив дипломат. За його словами, чеський уряд звернувся до європейських партнерів із закликом активніше долучитися до розміщення у себе українських біженців, адже Чехія відчуває, що межа того потоку біженців, з яким вона здатна була впоратись, практично досягнутий.

Обмеження в 10 тисяч євро

Й наостанок – про гроші. Національний банк України (НБУ) вніс зміни з приводу того, скільки грошей можна вільно вивезти за кордон. Зокрема, регулятор повернув вимогу про надання громадянами підтверджувальних документів банків під час переміщення за межі України понад 10 тис. євро. Про це повідомила пресслужба НБУ.
Уряд Чехії закликає українців не концентруватися в Празі
Регулятор нагадав, що 4 березня було внесено зміни до постанови «Про роботу банківської системи в період введення воєнного стану», які давали можливість фізичним особам не надавати підтверджувальні документи під час перевезення валютних цінностей за кордон. «На сьогодні з метою запобігання виведенню капіталу за кордон, а також з урахуванням комунікації з відповідними органами державної влади Національний банк ухвалив рішення повернути вимогу про надання підтверджуювальних документів під час переміщення валютних цінностей за кордон вартістю понад 10 тис. євро (в еквіваленті)», – йдеться в повідомленні пресслужби НБУ. Зокрема, такими підтвердженнями є документи про зняття готівки з власних рахунків або про придбання банківських металів.

Польща: де можна отримати допомогу щодо пошуку роботи

Консульський підрозділ посольства України в РП рекомендує наступні кроки:
ви можете скористатися безкоштовною допомогою повітового відділу служби зайнятості (340 відділів) або воєводського відділу ринку праці (16 відділів), що включає підтримку в пошуку роботи, головним чином працевлаштування та надання консультацій з питань професійної орієнтації;
зверніться до служби зайнятості або зателефонуйте на інформаційну лінію: 19524;
зателефонуйте до відділу служби зайнятості або на інформаційну лінію 19524 або до найближчої служби зайнятості, де консультант з питань зайнятості або агент з працевлаштування проведе з вами розмову, щоб оцінити вашу ситуацію та визначити потреби. Він розпитає вас про професійну кваліфікацію, досвід, дізнається яка робота вас цікавить, яка професія тощо. У разі наявності ви можете взяти на зустріч документи, що стосуються вашої професійної кваліфікації та досвіду роботи;
Ви можете самостійно користуватися центральною базою вакансій, не відвідуючи службу зайнятості за допомогою комп’ютера, телефону чи інших мобільних пристроїв з доступом до інтернету (http://oferty.praca.gov.pl). Пошук пропозицій роботи також можливий за допомогою спеціального мобільного додатка ePraca (Android та iOS);
ви можете скористатися допомогою співробітника служби зайнятості, який допоможе вам знайти в Центральній базі вакансію та надасть інформацію про відповідні пропозиції роботи (контактні дані роботодавця та іншу важливу інформацію).
До уваги громадян України, які вже працюють в РП Консультації щодо законності працевлаштування громадян України на території Республіки Польща українською мовою надаються:
з понеділка по п’ятницю, з 9.00 до 15.00 за телефоном 22-111-35-88 – для іноземців, які працюють у воєводствах: Мазовецьке, Лодзьке, Великопольське, Свєнтокшиське, Люблінське та Любуське;
з понеділка по п’ятницю, з 9.00 до 15.00 за телефоном 89-333-17-41 – для іноземців, які працюють у воєводствах: Вармінсько-Мазурське, Підляське, Куявсько-Поморське, Поморське та Західнопоморське;
з понеділка по середу з 16.00 до 20.00 за телефоном 22 111 35 29 - для іноземців, які працюють у воєводствах: Підкарпатське, Малопольське, Сілезьке, Опольське та Нижньосілезьке.

Корисні вебсайти:

https://www.gov.pl/web/granica – інформація про польську державну допомогу біженцям з України (зокрема українською);
https://lang-psz.praca.gov.pl/uk – інформація про допомогу служби зайнятості доступна українською мовою, контактні дані служби зайнятості;
https://oferty.praca.gov.pl/ – база вакансій роботи (включаючи деяку інформацію українською мовою);
https://eures.praca.gov.pl – база вакансій роботи в Європі (доступний переклад українською);
застосунок ePraca (польською мовою). 

Онлайн-карта МЗС України

Для ефективного розв’язання низки питань місцевою владою країн-членів ЄС створені «гарячі» телефонні лінії та гуманітарні центри, детальну інформацію про які розміщено в роз’ясненнях дипломатичних установ України на онлайн карті https://tripadvisor.mfa.gov.ua/ та офіційних сторінках у фейсбуці.
Прямі посилання на інформацію онлайн карти щодо найближчих країн, які наразі прийняли найбільше українців (перевіряйте розділи «Режим в’їзду» та «Особливості по країні»):
Також корисні оперативні роз’яснення регулярно оприлюднюються на фейсбук-сторінках закордонних дипломатичних установ України у цих країнах:
Посольство України в Польщі – https://www.facebook.com/AmbasadaUkrainywPolsce
Генеральне консульство України у Вроцлаві – https://www.facebook.com/UKRinWroclaw
Консульство України в Гданську – https://www.facebook.com/gc.plg
Генеральне консульство України в Кракові – https://www.facebook.com/UKRinKrakow/
Генеральне консульство України в Любліні – https://www.facebook.com/gkulublin/
Посольство України в Угорщині – https://www.facebook.com/ukran.nagykovetseg.magyarorszag/
Консульство України у м. Ніредьгаза – https://www.facebook.com/ukr.gc.hun
Посольство України в Чехії – https://www.facebook.com/UkraineEmbassyinCzechia/
Консульство України у м. Брно – https://www.facebook.com/konzulatukrajinyvbrne/
Посольство України в Словаччині – https://www.facebook.com/ukr.embassy.slovakia
Посольство України в Румунії – https://www.facebook.com/Ukr.Embassy.Romania/
Посольство України в Молдові – https://www.facebook.com/UAEmbMD
Консульство України у м. Бельці – https://www.facebook.com/ukrcons.baltsi/
Також після прибуття за кордон ви можете звернутися до посольства чи консульства України (в разі потреби) для отримання низки невідкладних консульських послуг:
продовжити строк дії закордонного паспорта до п’яти років у разі його закінчення (для дітей строк паспорта може бути продовжено на чотири роки);
внести відомості про дітей/дитину молодше 16 років до паспорта одного з батьків;
у випадку, якщо у вас є лише внутрішній паспорт (старого зразку у вигляді книжечки), де відсутні записи латиницею, ви можете оформити свідоцтво про підтвердження особи, де ваші персональні дані будуть зазначені локальною та українською мовами;
крім того, вам можуть надати інформаційну підтримку, зокрема щодо наявних інформаційних пунктів з питань легалізації перебування, пунктів надання гуманітарної допомоги, доступу до медичних та освітніх послуг тощо.
З огляду на надзвичайно велику кількість відвідувачів в установах України МЗС просить за можливості отримувати інформацію зі сторінок установ у фейсбуці та на сайті https://tripadvisor.mfa.gov.ua/.
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5207 / 1.75MB / SQL:{query_count}