Ціни ростуть: скільки українцям доведеться платити за бензин

Чи чекати Україні нової паливної кризи?

Вартість бензину та дизпалива в Україні впевнено росте. Від початку осені цінники на українських АЗС почали змінювались. Водночас росія продовжує бити по українській логістиці. Зокрема, страждають Дунайські порти, через які пальне потрапляє до нашої країни. То наскільки може зрости ціна бензину та дизпалива вже цієї осені? Та чи чекає на українців нова паливна криза? 

Говорити про 60 гривень за літр ще зарано

Основною причиною зростання вартості пального в Україні є ріст світових цін на нафту. Так збільшення цін на українських заправних станціях пояснює директор консалтингової групи «А95» Сергій Куюн. «Відбувається чергова хвиля коригування цін, плюс гривня у великих мережах, по світлих нафтопродуктах. На жаль, думаю, це не останнє коригування. Поки що говорити про 60 гривень за літр ще зарано. Але ж немає впевненості, що на 90 доларах нафта зупиниться. Тому спостерігатимемо, все буде залежати тільки від зовнішніх факторів», – зазначає Сергій Куюн.

Можливе зростання на дві-три гривні 

Ціна на пальне може зрости на дві-три гривні, і це впродовж вересня чи на початку жовтня. У цьому певен засновник групи компаній «Прайм» Дмитро Льоушкін. За його словами, на зростання цін на АЗС, окрім світових трендів, впливають і російські атаки на порти Дунаю. «Прогнози поки робити дуже складно, оскільки незрозуміло, наскільки сильно постраждала інфраструктура Дунайських портів та як сильно вона ще страждатиме», – каже Дмитро Льоушкін. 

Чи чекати нової паливної кризи

Як зазначає Дмитро Льоушкін, якщо росіяни повністю знищать можливість отримувати пальне через порти Дунаю, Україні може загрожувати нова паливна криза. Адже все навантаження припаде на автотранспорт та залізницю. «Автотранспорт може забезпечити країну пальним десь на 75%, за умови «зелених коридорів» на кордоні, які були минулого року. А залізниця зараз є перевантажена: нею активно вивозять інші товари, такі як метал», – пояснює засновник групи компаній «Прайм». Наразі в країні сформовані значні запаси палива, тож дефіцит може початися в кінці року, інформує Центр громадського моніторингу та контролю.
Водночас, на думку Сергія Куюна, Україні не варто боятися нестачі пального. Адже ще минулого року наша країна провела диверсифікацію шляхів його постачання. «Ринок сам знайшов пальне, заплатив за нього, накупив танкерів, бензовозів, терміналів. А держава зробила те, що має робити – зняла нормативні питання на міжурядових рівнях, скоординувала чиновників й державних транспортних операторів різних країн, зняла непотрібні обмеження. Саме тому є повна впевненість у тому, що пальне буде і восени, і взимку, і навесні й так далі», – акцентує експерт.
Нагадаємо, що з 1 липня в Україні відновили 20% ПДВ на пальне. Після чого ціни на українських АЗС зросли. 
коментарі відсутні
Для того щоб залишити коментар необхідно
0.5206 / 1.54MB / SQL:{query_count}